Anda di sini

Ideathon 2018, platform belia teroka penyelesaian masalah

Advertisement
 Juara, semua peserta, penaja, hakim dan mentor Ideathon 2018 @ UNIMAS bergambar bersama.
PLATFORM BELIA: Juara, semua peserta, penaja, hakim dan mentor Ideathon 2018 @ UNIMAS bergambar bersama.

MENGGUNAKAN teknologi dan memberi impak yang lebih besar kepada dunia, terutama untuk kepentingan komuniti yang menjalankan perniagaan untuk membawa kepada kemajuan yang berterusan kepada masyarakat.

Demikian matlamat utama Ideathon 2018, sebuah platform yang memberi golongan belia muda peluang untuk meneroka penyelesaian masalah setiap hari.

Ia diadakan di bawah kerjasama Jawatankuasa Teknologi Telekomunikasi (TTC) Jepun, Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) dan Kolej Teknologi Universiti Sarawak (UCTS), bermula 5 sehingga 6 Disember lalu.

Sepanjang penganjuran, seramai 74 peserta muda dari UNIMAS dan UCTS telah menyertai Ideathon 2018.

Pertandingan tersebut dianjurkan di Makmal Ruang myCapsule Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat, UNIMAS yang direka untuk merangsang pemikiran kreatif dan kritikal.

Sepanjang tempoh 24 jam, para peserta bekerja keras dengan pasukan mereka, membina idea untuk mengintegrasikan tema yang dipilih untuk acara tersebut iaitu eEducation, eHealth, eAgriculture, Pengurusan eDisaster, Pengurusan eEnvironment, eTourism dan Bandar Pintar.

Setiap pasukan bekerja tanpa henti untuk menghasilkan penyelesaian yang terbaik untuk masalah yang dikenal pasti mereka, sebelum melancarkan idea mereka di hadapan panel penghakiman antarabangsa pakar Sains Komputer dan Teknologi Maklumat.

Pasukan SMART LRB akhirnya telah terpilih sebagai juara Ideathon 2018.

SMART LRB dianggotai Bhavani Renganathan, Rupini Muniandy dan Logasshini Nilavezhilan yang telah berjaya menangani isu dan penyelesaian dalam bidang e-Bencana.

Tempat kedua dimenangi pasukan The BitJunkeys yang terdiri daripada Ee Min Jie, Farhaan Iqbal, Koh Zhe Wei dan Qan Khai Mun.

Pemenang tempat ketiga pula ialah pasukan Sffic yang terdiri daripada Lim Zhi Yong, Ong Hui Xin, Sin Han Jinn dan Goh Suk Chin.

Ketiga-tiga pasukan yang menang membawa pulang wang tunai masing-masing berjumlah RM1000, RM700 dan RM500.

Advertisement