Anda di sini

Atet Sabah janji beri yang terbaik

SKUAD trek dan balapan negeri Sabah bersama Pengarah Majlis Sukan Negeri Sabah Terrance Pudin (empat dari kanan) dan Ali (tiga dari kanan), berikrar melakukan yang  terbaik di Sukan Persahabatan Ke-10 BIMPNT- EAGA di Brunei.
SKUAD trek dan balapan negeri Sabah bersama Pengarah Majlis Sukan Negeri Sabah Terrance Pudin (empat dari kanan) dan Ali (tiga dari kanan), berikrar melakukan yang  terbaik di Sukan Persahabatan Ke-10 BIMPNT- EAGA di Brunei.

KOTA KINABALU: Pasukan olahraga Sabah berjanji untuk memberikan saingan yang terbaik di Sukan Persahabatan BIMPNT-EAGA Ke-10 yang akan berlangsung di Negara Brunei Darussalam yang menjadi tuan rumah dari  7-9 Disember 2018.

Acara trek dan balapan akan berlangsung di Stadium Nasional Hassanal Bolkiah dari 8-9 Disember.

Pengurus pasukan Ali Aman berkata, para atlet Sabah bertekad untuk membawa kemenangan kepada negeri dan negara.

Katanya, sama seperti kontinjen negeri, skuad itu tidak menetapkan sebarang medal tetapi tidak akan menghalang mereka untuk memberikan saingan yang terbaik di trek dan balapan.

"Sukan persahabatan tidak terkecuali," katanya merujuk kepada pelbagai acara dua tahun sekali itu yang lebih berkaitan dengan pembangunan dan mempromosikan perpaduan di kalangan peserta negara.

"Saya tahu atlet kita akan cuba memenangi pingat dan kita akan cuba mendapatkan seberapa banyak yang kita boleh ... kita sentiasa bersaing untuk memperoleh kejayaan.

Skuad trek dan balapan terdiri daripada 15 atlet berikutan penarikan Alzan Kuste, Zaidi Khani Kanisius dan Dee Exlyanna Japilan kerana keadaan yang tidak dapat dielakkan.

Ali percaya Sabah masih mempunyai pasukan yang kuat dengan lapan atlet yang mewakili Sabah di Sukan Malaysia (Sukma) di Perak pada September.

Mereka adalah Desmond Wong Tzyy Luen, Isaiah Ng Jian Lung, Riksi Tahir, Mohammad Farid Iqwan Endjon, Chelsea Cassiopea Evali Bopulas, Marlin Hing William, Nobenecka Pinalus dan Puteri Nur Safirah Gajali.

"Kami akan bersandar kepada mereka untuk memperoleh hasil yang diinginkan," katanya.

Turut tersenarai dalam skuad itu ialah Jad Rizalman Washif, Mel Vean Majuang, Reveynylle Jonias, Esther Joanne Ailos, Alxendra Rays Jainod, Feova Lim Yi Fei dan Patronella Lisong.

Sukan persahabatan itu disertai oleh pelbagai kontinjen dari Brunei Darussalam, Indonesia, Malaysia, Filipina dan Darwin NT (Australia).