Anda di sini

Filem Tamil 3D Rajinikanth dapat sambutan luar biasa di Malaysia

Advertisement
 

SAMBUTAN terhadap ‘2.0’, filem terbaharu bintang filem Tamil tersohor Rajinikanth di negara ini melangkaui dugaan apabila tiket untuk minggu pertama tayangan filem fiksyen sains itu di kebanyakan pawagam habis dijual.

Pengerusi DMY, pengedar filem itu di Malaysia, Datuk Mohamed Yusoff berkata pawagam juga telah menambah kekerapan tayangan berikutan sambutan luar biasa dan permintaan tinggi peminat tempatan.

Beliau berkata filem Tamil 3D pertama yang ditayangkan dalam tiga bahasa iaitu Tamil, Telugu dan Hindi tersebut ditayangkan di 200 pawagam di seluruh negara iaitu 60 panggung dalam format 3D dan bakinya 2D.

“Kebanyakan panggung habis ditempah untuk beberapa hari menerusi tempahan tiket dalam talian. Kami juga meningkatkan kekerapan tayangan berikutan permintaan yang tinggi, justeru orang ramai tidak perlu bimbang,” katanya kepada Bernama, di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Filem yang ditunggu-tunggu itu merupakan sekuel filem blockbuster ‘Enthiran’ (Robot) yang dikeluarkan pada 2010.

Filem tersebut yang ditayangkan bermula 29 November 2018 di seluruh dunia berkisar tentang seorang saintis membantu kerajaan menyiasat satu ancaman yang melangkaui pemikiran menggunakan robotnya.  

Diarahkan oleh  S. Shankar, filem yang menelan belanja AS$76 juta itu merupakan antara filem termahal di India dan dijangka mencipta  ‘tsunami’ sebagai filem terlaris.

Mohamed juga yakin filem yang turut menampilkan bintang Bollywood, Akshay Kumar dan komposer muzik pemenang anugerah Oscar, AR Rahman sebagai pengarah muzik, akan menarik bukan sahaja peminat berketurunan India tetapi juga daripada kaum lain.

Beliau turut mendedahkan DMY akan menerbitkan lima filem tempatan Tamil dan Melayu pada tahun depan bagi menyokong bakat tempatan.

“Kami menerima banyak skrip dan jawatankuasa penerbitan syarikat sedang berbincang mengenai  skrip terbaik untuk diterbitkan,” katanya. — Bernama