Anda di sini

Lagi korban rabies di Sarawak 

Advertisement
Mayat mangsa dihantar ke Jabatan Perubatan Forensik HUS untuk tindakan lanjut.


KUCHING: Seorang lelaki berusia 21 tahun yang merupakan individu ke-14 dijangkiti penyakit rabies di Sarawak, meninggal dunia hari ini.

Menurut sumber, mangsa yang mendapatkan rawatan di Hospital Umum Sarawak (HUS) pada 24 November meninggal dunia sekitar tengah hari tadi.

Ia menjadikan jumlah kematian akibat wabak itu yang ke-13 di negeri ini, di mana seorang lagi pesakit sedang dirawat di rumah dengan komplikasi neurologi.

Identiti mangsa serta kenyataan rasmi dari pihak berkenaan bagaimanapun belum dapat diperolehi setakat berita ini ditulis. 

Sementara itu, Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah dalam satu kenyataan lalu mengesahkan kes jangkitan terbaharu itu di Sarawak selepas menerima ujian sampel klinikal pada 27 November lalu.

Katanya, pesakit pernah digigit seekor anjing tidak bertuan, yang status vaksinasi serta kesihatan haiwan tidak diketahui, pada 4 Oktober namun dia tidak mencuci luka gigitan dan tidak mendapatkan sebarang rawatan di fasiliti kesihatan tetapi sebaliknya hanya membeli ubat sapu luka di farmasi.

Pada 21 November 2018, pesakit mengalami sakit di bahagian belakang badannya dan mengadu jatuh sehari sebelumnya namun tidak memaklumkan bahawa dirinya pernah digigit anjing.

Katanya, pesakit telah mendapatkan rawatan di Hospital Umum Sarawak (HUS) apabila mengalami lemah kedua-dua kakinya pada 24 November.

"Pesakit telah dimasukkan ke wad dan pemeriksaan mendapati beliau mempunyai gejala hydrophobia, aerophobia dan kekeliruan," katanya lagi.

Sehingga 25 November 2018, Kerajaan Negeri Sarawak telah mengisytiharkan 54 buah kawasan di 11 Bahagian di Sarawak sebagai kawasan jangkitan rabies. Hanya Limbang sahaja yang masih bebas rabies dalam kalangan haiwan.
 

  • oleh
  • Advertisement