Anda di sini

RM22.8j untuk program basmi rabies di Sarawak tahun depan

Advertisement
 

KUCHING: Sebanyak RM22.8 juta diluluskan oleh kerajaan negeri bagi meneruskan program dan aktiviti kawalan penyakit rabies di negeri ini pada tahun 2019.

Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah Embas berkata, sebanyak RM20 juta dibelanjakan untuk pelbagai program dan aktiviti dalam usaha mengawal dan membasmi rabies.

Beliau yang juga Menteri Permodenan Pertanian, Tanah Adat dan Pembangunan Wilayah Sarawak berkata, perbelanjaan itu bertujuan untuk memberi vaksinasi sekurang-kurangnya 70 peratus dari anggaran 220,000 ekor anjing di Sarawak.

"Ini untuk memberi imuniti komoditi yang baik dan untuk secara efektif menghentikan penyebaran rabies di kalangan penduduk anjing dengan itu menghalang penghantaran virus ke manusia.

"Program vaksinasi berjaya di bandar-bandar kecil seperti Serian, Samarahan, Sri Aman dan Sarikei di mana Jabatan Perkhidmatan Veterinar dapat mencapai lebih daripada 70 peratus di kawasan liputan mereka.

"Sehingga kini, kira-kira 110,000 anjing di seluruh negeri telah diberikan vaksin," katanya pada ucapan penggulungan Kementerian Permodenan Pertanian, Tanah Adat dan Pembangunan Wilayah Sarawak pada Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) di sini, hari ini.

Uggah berkata program pengawasan itu kini disokong dengan kemudahan ujian rabies mereka sendiri di Makmal Diagnostik Veterinar Negeri.

Ini, katanya, membolehkan Jabatan Perkhidmatan Veterinar mengesahkan rabies dalam tempoh yang lebih pendek.

"Daripada jumlah sampel 838 yang diambil dalam program pengawasan kami, 258 anjing dan 15 kucing positif untuk rabies," katanya.

Sarawak juga mewujudkan jalur imun (immunity belt) 10 kilometer dari Telok Melano ke Lubok Antu serta Ba'Kelalan di sepanjang sempadan Sarawak-Kalimantan, Indonesia, katanya.

"Dalam jalur imun ini, semua anjing dikehendaki menjalani vaksin setiap tahun untuk melindungi mereka daripada mendapat rabies dari anjing daripada sempadan.

"Saya yakin dengan semua usaha bersepadu ini yang dijayakan oleh semua orang, wabak ini dapat dikawal," tambahnya lagi.

  • oleh
  • Advertisement