Anda di sini

Gotong royong bersihkan Pantai Pimping 10 November

Advertisement
EFFENDI bersama PPM DUN Membakut Abdul Kadir diiring oleh Haji Harun meninjau kawasan gerai di Pantai Pimping.
EFFENDI bersama PPM DUN Membakut Abdul Kadir diiring oleh Haji Harun meninjau kawasan gerai di Pantai Pimping.

MEMBAKUT: Jawatankuasa penyelaras gotong royong membersih Pantai Pimping yang baru dibentuk telah bersetuju mencapai ketetapan tarikh yang dicadangkan ialah pada 10 November 2018 (Sabtu) bermula jam 7.30 pagi.

Keputusan ini telah dibuat dalam satu mesyuarat yang dipengerusikan bersama oleh Penolong Pegawai Daerah Membakut Haji Sanuddin Haji Ismail dan Haji Abdul Rahim Haji Said Pegawai Takbir pada Khamis lalu yang diadakan di bilik mesyuarat pejabat itu.

Mesyuarat yang dihadiri dari Lembaga Pelancungan Malaysia (LPM) Kota Kinabalu yang diwakili oleh Effendi Mahany, juga turut dihadiri dari pelbagai jabatan kerajaan negeri, persekutuan dan swasta serta Pemimpin Pembangunan Masyarakat DUN Membakut  Abdul Kadir Jalani dan Ketua Daerah Ustaz Haji Yaakob Osman, sementara

Jawatankuasa keceriaan dan niaga Pantai Pimping diwakili oleh pengerusinya Haji Harun Pata.

Sanuddin dalam ucapan aluanya, melahirkan komitmen yang tinggi agar program ini dapat sokongan semua pihak terutamanya masyarakat kampung yang menjadikan Pantai Pimping sebagai satu tarikan pelancung dalam dan luar negeri.

Tambahnya, semua pihak perlu bekerjasama mengembelingkan tenaga dan usaha agar kawasan Pantai Pimping ini dapat dilihat oleh pengunjung sebagai pantai yang terindah dengan prasarana yang menarik perhatian.

Sementara itu wakil Lembaga Pelancungan Malaysia cawangan Sabah Effendi Mahany berkata, LPM sedangan berusaha untuk mengenal pasti beberapa tempat sebagai mempromosikan untuk tempat pelangcungan terutamanya pulau dan pelbagai alam semula jadi.

Katanya, pihak Lembaga pelancungan Malaysia berhasrat membantu mana mana pihak yang menonjolkan kawasan yang berpotensi untuk dikenal pasti sasaran yang akan diusahakan.

Mengenai dengan Pantai Pimping yang kini menjadi lokasi terbaru pengunjung, Effendi menambah pihak LPM akan membantu apa yang terbaik terutamanya dalam mempromosikan dengan lebih berkesan.

Beliau yakin Pantai Pimping akan menjadi satu tarikan terbaru kepada pelancung dengan kemudahan yang telah disediakan oleh jawatankuasa pengandali namun demikian ianya perlu disempurnakan dengan kaedah yang lebih sempurna.

Pada mesyuarat itu juga semua jabatan dan agensi kerajaan telah diberikan tanggungjawab untuk melaksanakan keperluan yang berkaitan dengan pembersihan kawasan Pantai Pimping.

Advertisement