Anda di sini

Mahkamah cadang kes saman fitnah Tajuddin diselesai cara baik

Advertisement

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi semalam  mencadangkan supaya kes saman fitnah difailkan bekas Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman terhadap Menteri Wilayah Persekutuan Khalid Abdul Samad dan dua lagi atas dakwaan memanggilnya dengan kata kesat ketika sidang media di lobi Parlimen, diselesaikan secara baik.

Peguam K. Murali yang mewakili Khalid memberitahu pemberita bahawa Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Aliza Sulaiman membuat cadangan itu semasa pengurusan kes di dalam kamarnya dengan dihadiri peguam K. Shanmuga mewakili KiniTV Sdn Bhd.

Murali berkata pihaknya akan mempertimbangkan cadangan itu dan jika tiada penyelesaian dicapai oleh kesemua pihak, mahkamah menetapkan 1 dan 2 November serta 3 dan 6 Disember untuk perbicaraan kes.

Pada 26 April 2017, Tajuddin selaku plaintif menyaman Khalid, The New Straits Times Press (M) Bhd (NSTP) dan KiniTV Sdn Bhd selaku defendan selepas mendakwa Khalid telah mengeluarkan dua kenyataan berunsur fitnah terhadapnya termasuk memanggilnya dengan kata-kata yang kesat ketika mengadakan dua sidang media di lobi Parlimen, masing-masing pada 21 dan 24 November 2016.

Ahli Parlimen Pasir Salak, Perak itu mendakwa kenyataan pertama Khalid, yang juga Ahli Parlimen Shah Alam telah diterbitkan oleh NSTP melalui artikel bertajuk ‘Fury over Deputy Minister’s Remark’ pada 22 November 2016 dan kenyataan kedua defendan disiarkan di KiniTV pada 24 November tahun sama serta kedua-dua kenyataan itu juga diterbitkan di YouTube, yang boleh diakses oleh orang ramai.

Dakwanya, kedua-dua kenyataan itu antara lain membawa maksud bahawa beliau tidak layak menjadi Ahli Parlimen, bertindak bertentangan dengan ajaran dan budaya Islam dan telah menghantar anggota keluarganya termasuk anak, saudara-mara serta penyokongnya untuk menyerang defendan secara fizikal.

Tajuddin juga mendakwa ketiga-tiga defendan enggan mengemukakan permohonan maaf serta enggan menarik balik kenyataan fitnah itu meskipun notis tuntutan telah dihantar kepada kesemua defendan.

Oleh itu, plaintif menuntut ganti rugi am, teruk dan teladan, faedah serta kos yang sesuai oleh mahkamah.— Bernama

Advertisement