Anda di sini

Masyarakat di Kota Kinabalu diajak kibar jalur gemilang

Advertisement
 Chan (depan, tengah) bersama Yeo (depan tiga, kanan) dan Norzawiyah (tiga kiri) ketika pelancaran Kembara Merdeka Jalur Gemilang Peringkat Bandaraya Kota Kinabalu semalam. — Gambar Bernama
SEMANGAT MERDEKA: Chan (depan, tengah) bersama Yeo (depan tiga, kanan) dan Norzawiyah (tiga kiri) ketika pelancaran Kembara Merdeka Jalur Gemilang Peringkat Bandaraya Kota Kinabalu semalam. — Gambar Bernama

KOTA KINABALU: Masyarakat di seluruh kawasan bandar raya ini diseru menunjukkan semangat patriotisme dengan mengibarkan Jalur Gemilang di rumah mahupun di premis-premis perniagaan mereka sempena sambutan Bulan Kebangsaan ini.

Ahli Parlimen Kota Kinabalu Chan Foong Hin semangat itu wajar ditunjukkan bagi memperingati hari kebangsaan negara.

“Pengibaran Jalur Gemilang itu juga penting bagi memupuk semangat perpaduan di kalangan masyarakat pelbagai kaum dan agama selari dengan tema sambutan tahun ini iaitu ‘Sayangi Malaysiaku’,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan Kembara Merdeka Jalur Gemilang (KMJG) peringkat Bandaraya Kota Kinabalu, di sini semalam.

Turut hadir, Datuk Bandar  Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) Datuk Yeo Boon Hai, dan Pengarah Jabatan Penerangan Sabah Norzawiyah Bulka.

Sementara itu, Norzawiyah berkata program anjuran Jabatan Penerangan Sabah dan DBKK itu akan bermula di perkarangan Wisma Dang Bandang, Kota Kinabalu dan akan melalui lima kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) sebelum berakhir di Pekan Telipok kira-kira jam 2 petang semalam.

“Kita akan berhenti di setiap kawasan DUN iaitu Api-Api, Luyang, Likas, Inanam dan Karambunai untuk mengagihkan sekurang-kurangnya 100  Jalur Gemilang di setiap kawasan.

“Konvoi disertai oleh 15 kenderaan dan seramai 30 peserta diketuai oleh Pegawai Penerangan Kota Kinabalu, Peter Tong,” katanya.

Beliau berharap melalui program berkenaan semua lapisan masyarakan dapat sama-sama mengibarkan Jalur Gemilang sama ada di rumah, sekolah, premis perniagaan, rumah ibadat dan bangunan kerajaan atau swasta sepan-jang bulan kebangsaan ini sehingga Sambutan Hari Malaysia pada 16 September depan. — Bernama

Advertisement