Anda di sini

Keputusan pengurangan kos projek Pan Borneo diumum tidak lama lagi

Advertisement
Baru menjawab pertanyaan media selepas merasmikan pertandingan Pidato Kenegaraan Peringkat Negeri Sarawak 2018 di Dewan Suarah Sibu, hari ini.

SIBU: Keputusan mengenai pengurangan kos bagi projek mega Lebuh Raya Pan Borneo, yang kini sedang dikaji semula dari segi aspek teknikal dan kewangan, akan diumumkan tidak lama lagi.

Menteri Kerja, Raya Baru Bian berkata perkara itu akan dimaklumkan selepas mendapat persetujuan antara pihak pemegang berkepentingan dan kerajaan persekutuan mengenai pengurangan kos.

"Kami berharap mereka (pemegang berkepentingan) akan 'give and take' mengenai perkara ini, memandangkan keadaan kewangan negara pada masa kini. 

"Kita harap mereka memahami," katanya ketika ditemui pemberita selepas merasmikan pertandingan Pidato Kenegaraan Peringkat Negeri Sarawak 2018 di Dewan Suarah Sibu, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika ditanya jika kadar pengurangan kos projek mega berkenaan akan diumumkan berikutan keputusan kerajaan untuk menilai semula pelaksanaan projek tersebut.

Ahli Parlimen Selangau dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ba'Kelalan itu memberitahu, Kementerian Kewangan telah bertemu dengan pihak-pihak yang berkaitan terutamanya wakil dari Lebuhraya Borneo Utara Sdn Bhd (LBU) untuk berunding mengenai pengurangan kos.

Baru-baru ini dilaporkan projek mega yang menelan kos RM29 bilion itu sedang disemak semula dari aspek teknikal dan kewangan.
 

  • oleh
  • Advertisement