Anda di sini

Alibaba bangunkan pusat tangani serangan DDoS bulan depan

Advertisement

KUALA LUMPUR: Alibaba Cloud, cabang pengkomputeran awan Alibaba Group, akan menubuhkan ‘Anti-DDoS Scrubbing Centre’ di Malaysia bulan depan bagi menangani risiko, selain menawarkan tahap perlindungan yang paling tinggi kepada pelanggan terhadap serangan penolakan perkhidmatan Tersebar (DDoS).
Serangan DDoS ialah serangan di mana pelbagai sistem komputer menyerang sasaran, seperti pelayan, laman web atau sumber rangkaian lain, dan menyebabkan penafian perkhidmatan untuk pengguna sumber yang disasarkan.
Alibaba Cloud dalam satu kenyataan semalam berkata pusat itu akan menjadi pelaburan terbaharunya selepas ia secara rasmi melancarkan zon ketersediaan kedua, Zon Ketersediaan B, untuk memperluas jejak awan dan meningkatkan kapasiti awan, bagi memenuhi permintaan pelanggan yang semakin meningkat di dalam dan luar negara.
“Pelancaran Pusat Zon Ketersediaan dan Anti-DDoS Scrubbing Centre, akan membolehkan kami menawarkan keselamatan dan pilihan yang lebih baik untuk pelanggan kami,” kata Pengurus Besar Malaysia, Kenny Tan.
Beliau berkata zon ketersediaan baharu itu melengkapkan Zon Ketersediaan yang dilancarkan tahun lepas dalam meningkatkan keselamatan awan dan memastikan kesinambungan perniagaan menerusi infrastruktur awan yang berdaya tahan.
“Selain memastikan ketersediaan dan daya tahan tinggi, Zon Ketersediaan menawarkan modul keselamatan pembayaran perkakasan, pengkomputeran elastik, pangkalan data, rangkaian dan perkhidmatan pengawasan,” katanya.
Beliau berkata pelancaran Zon Ketersediaan B akan memudahkan perkongsian pengetahuan dengan perusahaan tempatan dan bakat mengenai kaedah menggunakan teknologi Alibaba Cloud bagi mencapai infrastruktur awan yang sangat selamat dan berdaya tahan. — Bernama

Advertisement