Anda di sini

Dua sekolah di P.Pinang ditutup sepenuhnya

 Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Chung Shan dikenal pasti terdapat murid dijangkiti penyakit kaki, tangan dan mulut (HFMD) dan pihak Jabatan Kesihatan Pulau Pinang masih menjalankan pemantauan serta penelitian sebelum mengambil sebarang keputusan untuk ditutup kelas atau sekolah. — Gambar Bernama
DIPANTAU: Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Chung Shan dikenal pasti terdapat murid dijangkiti penyakit kaki, tangan dan mulut (HFMD) dan pihak Jabatan Kesihatan Pulau Pinang masih menjalankan pemantauan serta penelitian sebelum mengambil sebarang keputusan untuk ditutup kelas atau sekolah. — Gambar Bernama

GEORGE TOWN: Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Shih Chung (Cawangan) dan Sekolah Antarabangsa Tenby di sini ditutup sepenuhnya selepas terdapat jangkitan penyakit kaki, tangan dan mulut (HFMD) dalam kalangan muridnya, kata Pengarah Kesihatan Pulau Pinang Dr Wan Mansor Hamzah.

Beliau berkata selain dua sekolah itu, enam kelas bagi tahun satu hingga tahun tiga di SJKC Phor Tay turut diarah tutup berikutan terdapat murid dijangkiti HFMD.

“Sebelum ini hanya satu kelas masing-masing di Sekolah Antarabangsa Tenby dan SJKC Phor Tay diarah tutup namun hasil pemeriksaan lanjut oleh Jabatan Kesihatan Negeri, kami mengambil keputusan untuk menutup sepenuhnya sekolah antarabangsa itu manakala enam kelas di SJKC Phor Tay ditutup sejak semalam (kelmarin).

“SJKC Shih Chung juga ditutup sepenuhnya sejak semalam (kelmarin) manakala dua lagi sekolah iaitu SJKC Chung San dan SJKC Sum Sun dikenal pasti terdapat murid dijangkiti HFMD dan pihak kami masih menjalankan pemantauan serta penelitian sebelum mengambil sebarang keputusan (tutup kelas atau sekolah),” katanya pada sidang akhbar di sini, semalam.

Beliau berkata sehingga semalam sebanyak 18 fasiliti membabitkan 13 taska, sebuah tadika, sebuah pusat jagaan dan tiga sekolah termasuk sekolah antarabangsa itu ditutup 10 hari bagi proses pembersihan berikutan terdapat jangkitan HFMD di premis berkenaan dengan sejumlah 1,679 kes HFMD dilapor di negeri ini sejak Januari hingga semalam.

Dr Wan Mansor berkata sejak minggu lepas sehingga semalam, petugas pejabat kesihatan daerah telah menjalankan pemeriksaan di 622 prasekolah, taska, tadika daripada 855 premis yang ada bagi memastikan kanak-kanak di situ bebas daripada jangkitan HFMD dan jika ada mereka diminta mendapatkan rawatan segera.

“Jumlah murid yang menerima rawatan di hospital masih sama iaitu tiga orang, masing-masing dua di Hospital Pulau Pinang dan seorang di Hospital Seberang Jaya. Keadaan mereka stabil cuma masih ditahan kerana kami perlu lakukan pemantauan,” katanya.

Beliau berkata pihaknya mengambil pelbagai langkah segera bagi membendung penularan HFMD dan terbaru dengan memberi taklimat kepada ibu bapa yang datang mendapatkan rawatan di klinik serta pemberitahuan melalui radio supaya orang ramai mengambil langkah berjaga-jaga.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pertanian dan Industri Asas Tani serta Pembangunan Luar Bandar Pulau Pinang Dr Afif Bahardin mahu pengamal perubatan agar lebih peka terhadap peningkatan kes HFMD dan melaporkan segera kes yang disyaki atau didiagnosis sebagai HFMD.

Beliau berkata penyakit HFMD merupakan penyakit berjangkit yang perlu dinotifikasi di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988.

HFMD ialah satu penyakit yang disebabkan oleh virus dan gejala penyakit itu adalah demam, ruam (maculopapular dan vesicles) di tapak tangan, kaki dan ulser di mulut dan lidah, serta gejala dan tanda-tanda jangkitan saluran pernafasan atas (URTI).

HFMD disebabkan oleh jangkitan virus khasnya daripada jenis Coxsackie A16 dan Enterovirus 71 (EV71) dan virus itu ini merebak secara kontak dengan air liur, cecair lepuh dan najis pesakit. — Bernama