Anda di sini

Empat kanak-kanak korban drama tebusan di Florida

WASHINGTON: Satu drama tebusan di Florida berakhir kelmarin dengan kematian empat kanak-kanak di tangan seorang penyerang bersenjata, yang turut mencabut nyawa-nya sendiri, kata polis.

Kejadian bermula pada Ahad lepas di Orlando ketika polis memberi respons kepada satu laporan mengenai keganasan domestik di sebuah apartmen dan salah seorang anggotanya telah ditembak. Anggota tersebut masih ber-ada dalam keadaan kritikal.

Penyerang bersenjata itu bersembunyi di dalam apartmen semalaman dan sepanjang hari kelmarin bersama kanak-kanak, yang berusia satu, enam, 10 dan 11 tahun.

“Dalam satu jangka masa singkat kami berjaya masuk ke dalam apartmen dan mendapati kesemua empat kanak-kanak telah dibunuh oleh suspek dengan kecederaan akibat tembakan,” ketua polis Orlando John Mina memberitahu satu sidang media sejurus sebelum tengah malam.

“Ia kelihatan bahawa suspek telah membunuh dirinya sendiri juga,” tambah Mina.

Polis telah berhubung dengan penyerang sepanjang hari.

Telefon penyerang mempunyai perkhidmatan yang tersebar, polis cuba untuk menawarkan kepada dia salah satu daripada telefon mereka.

Semasa berbuat sedemikian, anggota polis melihat mayat seorang kanak-kanak dan memutuskan untuk cuba menyelamatkan yang lain. Satu bunyi yang kuat kedengaran di kompleks itu pada kira-kira jam 9 malam waktu tempatan, lapor akhbar Orlando Sentinel.

Ia menyatakan penyerang dikenal pasti sebagai Gary Lindsey, 35,  dan dia merupakan seorang pesalah dalam pengawasan bagi pembakaran secara sengaja dan kesalahan lain.

Dua kanak-kanak itu dipercayai adalah anak dia dan dua lagi adalah anak wanita yang melaporkan Lindsey kerana memukulnya, menurut akhbar lagi.

Wanita itu telah meng-hubungi pihak polis selepas meninggalkan apartmen pada malam Ahad. — AFP