Anda di sini

Majikan di Sabah diingat bayar gaji pekerja ikut undang-undang

Advertisement
 Pegawai penguat kuasa dari Jabatan Tenaga Kerja Sabah melakukan operasi gaji di kedai-kedai Inanam semalam. — Gambar Bernama
PEMERIKSAAN: Pegawai penguat kuasa dari Jabatan Tenaga Kerja Sabah melakukan operasi gaji di kedai-kedai Inanam semalam. — Gambar Bernama

KOTA KINABALU: Jabatan Tenaga Kerja (JTK) Sabah mengingatkan majikan di negeri ini supaya mematuhi tempoh tujuh hari pembayaran gaji kepada pekerja masing-masing dari tarikh akhir setiap bulan mengikut undang-undang yang diperuntukkan di negeri ini.

Pengarahnya Kamal Pardi berkata ini termasuk pemberian gaji minimum RM920 atau lebih yang dikuatkuasakan di Sabah.

“Pada hari ini (semalam), JTK Sabah membuat operasi serentak di seluruh Sabah dinamakan Ops Gaji Raya bagi memastikan pihak majikan membayar gaji bulan Mei, yang sepatutnya dibayar semalam (kelmarin) ikut tujuh hari tempoh gaji berdasarkan Ordinan Buruh Sabah.

“Ini penting kerana kita sedia maklum bahawa minggu hadapan kita nak berhari raya. Jadi, kita nak pastikan pekerja-pekerja mendapat gaji dan boleh berhari raya, terutama yang Muslim, dan juga pekerja  bukan Islam turut menerima gaji dalam tempoh yang ditetapkan,” katanya kepada pemberita pada operasi itu di Inanam dekat sini semalam.

Menurut Kamal, kesalahan tidak membayar gaji dalam tempoh ditetapkan di bawah Seksyen 108 Ordinan Buruh Sabah memperuntukkan denda sehingga RM10,000 jika sabit kesalahan.

Beliau memberitahu Ops Gaji Raya itu dijalankan serentak di seluruh Sabah semalam melibatkan 15 pejabat cawangan JTK di seluruh negeri dengan kekuatan 55 anggota.

Dalam perkembangan berkaitan, Kamal berkata jabatan itu telah menjalankan 7,900 pemeriksaan di seluruh negeri pada tahun lepas dan pada suku pertama tahun ini, sebanyak 2,400 pemeriksaan dijalankan.

“Di sinilah kita dapat mengenal pasti mana-mana majikan yang tidak mengikut peraturan dan mana-mana yang kita boleh kompaun, kita akan kompaun atau kita buat pendakwaan.

“Memang ada kesalahan-kesalahan yang kita kesan (dalam pemeriksaan tahun lepas dan suku pertama tahun ini). Sebagai contoh, pada tahun lepas, sebanyak 260 kertas siasatan dibuka dan untuk suku pertama tahun ini sahaja, sebanyak 55 kertas siasatan dibuka,” katanya. — Bernama

Advertisement