Anda di sini

Jalankan siasatan menyeluruh kematian gajah pygmy Borneo

Advertisement
KOTA KINABALU: Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Shafie Haji Apdal mahu Jabatan Hidupan Liar Sabah menjalankan siasatan menyeluruh mengenai kematian gajah pygmy Borneo.
 
Beliau juga mahu jabatan itu mengambil tindakan sewajarnya bagi menghentikan lebih banyak kematian yang sepatutnya tidak berlaku dan membahayakan hidupan liar.
 
"Saya amat sedih membaca  kematian enam gajah pygmy Borneo selama sebulan.
 SHAFIE disambut pemimpin kerajaan dan orang ramai setibanya dari Kuala Lumpur di LTAKK petang Isnin.
SHAFIE disambut pemimpin kerajaan dan orang ramai setibanya dari Kuala Lumpur di LTAKK petang Isnin.
 
"Bagi saya, gajah terbabit adalah gergasi hidupan liar lemah lembut yang terancam di Sabah, di mana seekor daripadanya masih muda berusia setahun. Ia tidak sepatutnya berlaku jika langkah-langkah nyata telah diambil untuk memeriksa konflik manusia-gajah, serta isu lain termasuk pemburuan haram.
 
"Saya dapati daripada laporan berita bahawa punca kematian gajah ini sejak awal April dan 20 Mei masih belum diadakan," katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan sejurus tiba dari Kuala Lumpur pada Isnin.
 
Shafie berkata kerajaan Parti Warisan Sabah (Warisan) komited terhadap penjagaan dan pemuliharaan hidupan liar dan sumber asli Sabah.
 
"Saya sedar banyak yang telah dikatakan dan mungkin dilakukan oleh kerajaan yang lalu. Bagaimanapun, kematian gajah, sama ada oleh pemburuan haram atau sebab lain, terus berlarutan," katanya.
 
Katanya, mungkin kerajaan sebelum ini tidak mempunyai keinginan politik untuk meneruskan tindakan yang lebih drastik yang akan menjejaskan syarikat pembalakan dan perladangan besar.
 
Saya tidak tahu mengapa ia masih berlaku selepas banyak tuntutan penyelesaian daripada kerajaan terdahulu.
 
"Saya tidak mahu perkhidmatan hanya di bibir saja. Saya ingin melihat pelan pemuliharaan jangka pendek dan panjang yang disediakan untuk dilaksanakan dengan pantas. Kerajaan Warisan akan menyediakan usaha sedemikian dan tidak tunduk kepada tekanan daripada mana-mana kumpulan," katanya.
 
Shafie menegaskan bahawa beliau mahu melihat agar Jabatan Hidupan Liar Sabah dan Jabatan Perhutanan Sabah bekerjasama rapat untuk melindungi hidupan liar dan hutan.
 
Katanya, kedua-dua jabatan itu juga harus bekerjasama dengan badan bukan kerajaan (NGO) dalam mengesan koridor hutan yang cepat tanpa takut akan kepentingan perniagaan individu.
 
"Saya percaya bahawa rangkaian itu ada untuk pelaksanaan tetapi ada sedikit masa yang lalu untuk meneruskannya," katanya.
 
Beliau juga mengarahkan Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar  Christina Liew untuk segera mendapatkan taklimat tentang keadaan dan melihat bagaimana cara terbaik untuk memantau segala usaha yang diperlukan bagi melindungi hidupan liar di negeri ini.
Advertisement