Anda di sini

Shafie angkat sumpah KM Sabah ke-15

Ganti Musa dalam tempoh 48 jam

KOTA KINABALU: Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan), Datuk Seri Mohd Shafie Apdal malam ini mengangkat sumpah jawatan Ketua Menteri Sabah ke-15 di Istana Negeri di sini.

Ini sekali gus menggantikan kerajaan gabungan Barisan Nasional (BN) dan Parti Solidariti Tanah Airku (Star) pimpinan Tan Sri Musa Aman dalam tempoh 48 jam selepas hilang majoriti mudah.

SHAFIE sempena upacara mengangkat sumpah itu.
SHAFIE sempena upacara mengangkat sumpah di majlis itu.

Mohd Shafie dilantik Ketua Menteri selepas parti pimpinannya bersama PKR dan DAP memperoleh majoriti mudah iaitu 35 kerusi daripada 60 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) apabila enam Anggota DUN dari BN iaituempat dari UMNO dan dua dari UPKO berpaling tadah kepada parti Warisan.

Mohd Shafie, 61, mengangkat sumpah jawatan itu di hadapan Yang Dipertua Negeri Tun Juhar Mahiruddin pada jam 9.11 malam dan menandatangani watikah pelantikan dengan disaksikan oleh Ketua Hakim Sabah dan Sarawak, Tan Sri Richard Malanjum.

SHAFIE mengangkat sumpah sebagai ketua menteri di hadapan Tun Juhar dan isteri.
SHAFIE mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri Sabah Ke-15 di hadapan Tun Juhar dan isteri.

Pada malam 10 Mei lepas, Musa, yang juga Ketua Perhubungan UMNO Sabah dan Pengerusi BN Negeri, telah mengangkat sumpah sebagai ketua menteri bersama Presiden Star, Datuk Dr Jeffrey Kitingan sebagai timbalan ketua menteri, selain dua lagi timbalan ketua menteri dan tujuh menteri penuh.

Bagaimanapun, pada petang tadi, Musa menafikan beliau meletak jawatan malah mempengerusikan mesyuarat Kabinet negeri yang pertama di Pejabat Pentadbiran Kerajaan Negeri di sini, tengah hari tadi.

SHAFIE menandatangani surat pelantikan sebagai Ketua Menteri Ke-15.
SHAFIE menandatangani surat pelantikan sebagai Ketua Menteri Ke-15.

Pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), Rabu lalu, Warisan memperoleh 21 kerusi DUN, manakala rakan-rakan Warisan dari Pakatan Harapan (PH) iaitu DAP memperolehi enam kerusi dan PKR dua kerusi.

Bagaimanapun, jumlah kerusi DUN yang diperolehi Warisan dan rakan politiknya dalam PH sebanyak 29 belum mencapai majoriti mudah untuk membolehkan parti itu membentuk kerajaan dan memerlukan kerusi tambahan lain.

Berikutan tindakan enam ADUN BN itu menyeberang ke parti Warisan, Warisan kini mempunyai kerusi mencukupi sebanyak 35 untuk membentuk kerajaan berasaskan majoriti mudah.-Bernama.

SEBAHAGIAN tetamu kalangan anggota parti yang hadir menyaksikan majlis itu.
SEBAHAGIAN tetamu kalangan anggota parti yang hadir menyaksikan majlis itu.