Anda di sini

Penyanyi The Cranberries Dolores O'Riordan meninggal dunia

Advertisement
Dolores O'Riordan - Foto file AFP

LONDON: Penyanyi utama kumpulan rock yang mengeluarkan album-album dengan jualan berjuta-juta unit, The Cranberries, Dolores O'Riordan, meninggal dunia pada usia 46 tahun pada Isnin, kata pegawai publisitinya.

"Penyanyi berketurunan Ireland dan antarabangsa Dolores O'Riordan meninggal dunia secara mengejut di London hari ini, ahli keluarganya amat bersedih," kata Lindsey Holmes dalam satu kenyataan.

"Penyanyi utama ... berada di London untuk sesi rakaman," tambahnya. "Tiada butiran lanjut buat waktu ini."

Jurucakap polis Metropolitan London berkata pegawai "berdepan dengan kematian mengejut" selepas dipanggil ke sebuah hotel di Park Lan, di pusat ibu negara British pada pukul 9.05 pagi waktu tempatan.

Beliau tidak mengesahkan identiti individu yang ditemui.

"Wanita dalam pertengahan 40an disahkan meninggal dunia di lokasi," kata jurucakap tersebut.

The Cranberries mencapai kejayaan antarabangsa pada tahun 90an dengan album sulung mereka "Everyone Else is Doing It, So Why Can not We?", yang merangkumi "Linger".

Album susulan "No Need to Argue" menduduki nombor satu di Australia, Perancis dan Jerman, dan nombor enam di Amerika Syarikat.

Ia merangkumi "Zombie", yang menduduki carta nombor satu di seluruh Eropah. Kumpulan itu menjual sekitar 40 juta rekod di seluruh dunia.

O'Riordan berkahwin dengan bekas pengurus lawatan Duran Duran pada 1994 namun pasangan itu bercerai pada 2014.

Kumpulan itu mengeluarkan album terakhir "Something Else" tahun lepas. - AFP

Advertisement