Anda di sini

Rompakan minyak di loji Shell, 17 ditangkap, jutaan dolar dirampas

Advertisement
 Sebahagian daripada 17 suspek yang ditahan berhubung kes rompakan minyak di loji terbesar Shell  Pulau Bukom, tiba dengan van di Mahkamah Negeri Singapura, semalam. — Gambar Reuters
DITAHAN: Sebahagian daripada 17 suspek yang ditahan berhubung kes rompakan minyak di loji terbesar Shell Pulau Bukom, tiba dengan van di Mahkamah Negeri Singapura, semalam. — Gambar Reuters

SINGAPURA: Seramai 17 lelaki ditangkap dan berjuta-juta dolar dalam bentuk wang tunai dirampas dalam sebahagian siasatan ke atas kes rompakan minyak di loji terbesar  Shell, menurut polis Singapura semalam.

Penahanan semasa serbuan  Ahad lepas dibuat selepas Royal Dutch Shell melaporkan tentang rompakan itu kepada pihak berkuasa Singapura di kawasan perindustrian Pulau Bukom pada Ogos tahun lepas.

Syarikat itu menyatakan dalam kenyataan media bahawa penahanan termasuk satu jumlah terhad pekerja Shell dan ia mengharapkan penangguhan sementara operasi pembekalan di Bukom.

Mereka yang ditangkap berusia antara 30 hingga 63 tahun.

Pihak polis menyatakan mereka turut merampas  wang tunai berjumlah S$3.05 juta dan tangki kecil seberat 12,000 tan.

Mereka turut membekukan akaun bank suspek, kata pihak polis.

Bukom adalah loji Shell yang dimiliki secara keseluruhannya di dunia dari segi keupayaan penyulingan minyak mentah, menurut laman sesawang syarikat.

Shell enggan menyatakan jumlah minyak yang telah dicuri. — Reuters

Advertisement