Anda di sini

Suspek pecah masuk Pusat Khidmat DUN mengaku lupus barang curi

Advertisement

SIBU: Seorang pemuda yang memecah masuk Pusat Khidmat Dewan Undangan Negeri (DUN) yang mencuri beberapa barang semalam mengaku di Mahkamah Majistret  telah melupuskan barangan yang dicurinya.

Apabila sifat pertuduhan dibacakan dan dijelaskan kepada tertuduh menerusi penterjemah, dia memahami dan akibat daripada pengakuan bersalahnya.

Mohd Shayrul Niezam dari Kampung Nangka didakwa melupuskan barangan yang dicurinya yang berbentuk dua replika pedang samurai di Jalan Tiong Hua kira-kira jam 5 pagi pada 16 September lalu.

Apabila kes itu disebut semalam, beliau menafikan pertuduhan itu dan kemudian dibebaskan dengan ikat jamin sebanyak RM3,000 dengan dua penjamin.

Mengikut fakta kes, seorang kakitangan pusat perkhidmatan DUN apabila tiba di pejabat kira-kira jam 9.15 pagi pada 18 September menyedari bahawa pintu telah dibuka.

Apabila dia masuk ke pejabat, dia mendapati pejabat itu telah diselongkar yang kemudian memaklumkan kepada majikannya iaitu David Wong Kee Woan.

Selepas pemeriksaan lanjut, mereka mendapati tiga replika pedang samurai yang merupakan cenderahati, peranti telefon, pengecas telefon bimbit dan beberapa barangan mainan telah pun hilang.

Jumlah kerugian ialah kira-kira RM1,000.

Pada kira-kira jam 3 petang pada 29 September, seorang suspek ditangkap berkaitan dengan kes itu berdasarkan pernyataan jenayah oleh unit siasatan jenayah.

Pada 3 Oktober selepas siasatan dibuat, tertuduh mengetuai pasukan polis untuk menyita dua replika pedang samurai di Jalan Tiong Hua.

Siasatan mendedahkan bahawa pada 18 September, pengadu telah membuat laporan mengenai pejabat terbabit dipecah masuk.

Maklumat perisikan dari polis menyebabkan penangkapan tertuduh dipercayai terbabit dalam kes itu dan siasatan lanjut dilakukan.

Selepas siasatan, tertuduh membawa pasukan polis ke tempat dia menyimpan barangan curi itu di sebuah rumah di Jalan Tiong Hua.

Menurut pemilik rumah, tertuduh datang ke rumahnya dan cuba menjual dua replika pedang samurai kepadanya tetapi dia menolak untuk membelinya.

Tertuduh kemudian meninggalkan replika pedang itu di rumahnya sambil cuba mencari pembeli lain.

Berdasarkan bukti dan saksi kes itu, tertuduh telah melakukan kesalahan yang boleh dihukum di bawah Seksyen 414 Kanun Keseksaan.

Kesalahan ini memperuntukkan tempoh penjara sehingga tujuh tahun atau dengan denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Advertisement