Anda di sini

Festival Filem Antarabangsa Tokyo yang ke-30 bermula

 Takahisa Zeze (kiri, depan), pengarah ‘The Lowlife’, tiba bersama pengarang asal Mana Sakura dan aktres Ayano Moriguchi di acara pembukaan festival  lem Tokyo yang ke-30 di Tokyo pada 25 Oktober lepas. — Gambar AFP
ACARA PEMBUKAAN: Takahisa Zeze (kiri, depan), pengarah ‘The Lowlife’, tiba bersama pengarang asal Mana Sakura dan aktres Ayano Moriguchi di acara pembukaan festival lem Tokyo yang ke-30 di Tokyo pada 25 Oktober lepas. — Gambar AFP

TOKYO: Hujan renyairenyai tidak menghalang ratusan peminat fi lem berhimpun di Roppongi, Tokyo pada 25 Okt untuk menyaksikan acara pembukaan Festival Filem Antarabangsa Tokyo (TIFF) Ke-30.

 Pengeluar, pengarah dan pelakon dari serata dunia sedia mewakili fi lem mereka dan turut menandatangani autograf bagi memeriahkan dekad ketiga TIFF sebagai antara festival fi lem perdana Asia.

 Acara karpet merah bermula dengan kemunculan Duta Festival, Kanna Hashimoto, penyanyi dan pelakon yang terkenal dengan lakonannya dalam fi lem seperti ‘Gintama’ dan ‘Psychic Kusuo’, dengan diiringi Pengarah Festival, Takeo Hisamatsu.

 Ia kemudiannya disusuli dengan pelakon, pengarah dan para tetamu lain memulakan langkah melalui karpet merah.

 Pengikut legenda Alejandro Jodorowsky menjerit-jerit kepada anak lelakinya Adan Jodorowsky, bintang seksyen Tayang Khas ‘Endless Poetry’ yang turut disertai kumpulan penari kerangka di atas pentas.

 Peminat fi lem Jepun pula teruja apabila melihat kelibat pengarah Naomi Kawase yang fi lemnya ‘Radiance’ dimainkan di seksyen Jepun Sekarang di mana beliau akan turut mengadakan kelas khas semasa festival.

 Subjek tumpuan Fokus Khas tahun ini ialah Animasi Jepun.

 Penonton turut memberi sambutan hangat kepada Presiden Juri Pertandingan, penulis bagi calon Anugerah Akademi, dan pengarah Tommy Lee Jones, yang sebelum ini menghadiri edisi ke-18 festival dengan fi lemnya bertajuk ‘The Three Burials of Melquiades Estrada’.

 Acara karpet merah diakhiri dengan kemunculan bintangbintang Persembahan Pembukaan Khas fi lem ‘Legend of the Demon Cat’, Shota Sometani, Huang Xuan, Xin Baiqing, Keiko Matsuzaka dan Hiroshi Abe, diikuti pelakon dan kru Filem Pembukaan ‘Fullmetal Alchemist’ termasuk pengarah Fumihiko Sori dan pelakon Ryosuke Yamada dan Tsubasa Honda.

 Acara seterusnya disusuli Acara Pembukaan dan selepas ucapan daripada Hiroshige Seko, Menteri Ekonomi, Perdagangan dan Industri serta Yoshimasa Hayashi, Menteri Pendidikan, Kebudayaan, Sukan, Sains dan Teknologi, audiens diperlihatkan dengan tayangan khas video mengenai festival sejak tiga dekad lalu.

 Audiens seterusnya dipertontonkan dengan persembahan footage fi lem 10 minit daripada keluaran terbesar bersama Jepun-China dalam sejarah Legend of the Demon Cat.

 Seksyen Juri Pertandingan kemudiannya diperkenalkan dengan Presiden Juri Tommy Lee Jones membuat kenyataan: “Kami semua sangat gembira berada di sini di Tokyo dalam acara kehormat ini.”

Penulis dan pengarah ini menambah sementara pasaran fi lem Asia kadang kala dirujuk sebagai Lingkaran Pasifi k, “Saya rasa dihormati dan berbangga runtuk menjadi sebahagian daripada juri festival fi lem yang bertujuan meraikan persefahaman emosi dan intelektual antara orang dengan berdiri di tengah dan bukan di lingkaran pembuatan fi lem.”

Audiens turut dipertontonkan trailer ‘Fullmetal Alchemist’, fi lem pertama Jepun yang membuka TIFF dalam sedekad.

 TIFF selama 10 hari ini akan menayangkan lebih 200 buah fi lem Jepun dan serata dunia termasuk program berkaitan fi lem, kemunculan di atas pentas, sesi soal-jawab dan simposium yang menampilkan tetamu selebriti.

 TIFF Ke-30 berlangsung hingga 3 Nov di Roppongi Hills, EX Theater Roppongi dan venue lain di Tokyo.

 — Bernama