Anda di sini

Keluarga Amerika-Kanada ditahan di Pakistan sebelum dibebas: Ketua CIA

Advertisement
 Imej video SITE menunjukkan keluarga Amerika-Kanada ketika ditahan di lokasi tidak didedahkan. — Gambar AFP
SUDAH BEBAS: Imej video SITE menunjukkan keluarga Amerika-Kanada ketika ditahan di lokasi tidak didedahkan. — Gambar AFP

WASHINGTON: Sebuah keluarga Amerika-Kanada yang diculik oleh kumpulan Taliban di Afghanistan telah ditahan selama lima tahun di Pakistan sebelum mereka dibebaskan pada minggu lepas, menurut pengarah Agensi Perisikan Pusat (CIA) Mike Pompeo kelmarin.

Kenyataan itu bertentangan dengan versi kejadian oleh pihak tentera Pakistan, yang menyatakan ia menyelamatkan pasangan itu dan tiga anak mereka yang dilahirkan ketika dalam tahanan selepas satu maklumat bahawa keluarga itu telah dipindahkan ke kawasan puak separa autonomi di Pakistan dari seberang sempadan di Afghanistan, di mana mereka ditangkap pada 2012.

Kami mempunyai satu hasil yang menakjubkan pada minggu lepas, ketika kami mampu mendapatkan empat rakyat AS, yang telah ditahan selama lima tahun di Pakistan,” Pompeo memberitahu satu forum polisi Washington.

Jumlah masa yang rakyat Amerika Syarikat (AS) Caitlan Coleman dan suaminya rakyat Kanada Joshua Boyle telah habiskan di kedua-dua bahagian di sempadan Afghan-Pakistan adalah jelas bagi pihak berkuasa AS.

Washington mengesyaki Pakistan mempunyai pakatan sulit dengan kumpulan Haqqani, sebuah puak tegar Taliban yang menyasarkan kerajaan disokong oleh AS di Kabul dan dikatakan sebagai telah menahan tebusan tersebut.

Pihak berkuasa Pakistan telah memastikan pembebasan keluarga tersebut pada minggu lepas, hanya sebelum satu kunjungan penting pada minggu depan oleh Setiausaha Negara AS Rex Tillerson semasa beliau dijangka akan mendesak Islamabad.

Sebahagian pegawai AS dan Kanada telah menimbulkan keraguan mengenai sama ada keluarga itu telah diselamatkan, menyatakan dalam media bahawa penemuan adalah lebih dari sekarang satu “penyerahan yang dirundingkan.”

Saya fikir sejarah akan menunjukkan jangkaan bagi kesanggupan pihak Pakistan untuk membantu kami dalam memerangi keganasan puak radikal Islam seharusnya ditetapkan pada peringkat yang sangat bawah. Perisi-kan kami akan menyatakan perkara yang sama,” jelas Pompeo. — AFP

Advertisement