Anda di sini

Bank Dunia naikkan unjuran KDNK 2017 Malaysia kepada 5.2%

Advertisement

Teruskan laluan trajektori pertumbuhan pada tahap tinggi

 Richard (kanan) dan Faris (dua kanan) semasa sidang media selepas mengumumkan perkembangan ekonomi Bank Dunia bagi Oktober 2017 edisi Asia Timur dan Pasifik. — Gambar Bernama
SIDANG MEDIA: Richard (kanan) dan Faris (dua kanan) semasa sidang media selepas mengumumkan perkembangan ekonomi Bank Dunia bagi Oktober 2017 edisi Asia Timur dan Pasifik. — Gambar Bernama

KUALA LUMPUR: Bank Dunia menyemak naik unjuran pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia untuk tahun ini kepada 5.2 peratus daripada 4.9 peratus pada Jun, berikutan pertumbuhan sebenar yang jauh lebih tinggi daripada jangkaan 5.7 peratus pada separuh pertama 2017.

Pada asalnya, Bank Dunia mengunjurkan ekonomi Malaysia hanya berkembang sebanyak 4.3 peratus.

Pengurus Bank Dunia Malaysia, Faris Hadad-Zervos berkata bank itu menjangka Malaysia akan meneruskan laluan trajektori pertumbuhannya pada tahap yang tinggi.

Anggaran menaik itu mencerminkan Malaysia sebagai ekonomi terbuka, oleh itu persekitaran luar yang menggalakkan telah membantu meningkatkan pertumbuhan berterusan Malaysia.

Juga, dasar negara telah membantu merangsang pelaburan dan permintaan domestik. Ini semua sangat positif,” kata Faris pada sidang akhbar untuk mengumumkan perkembangan ekonomi Bank Dunia bagi Oktober 2017 edisi Asia Timur dan Pasifik di sini semalam.

KDNK Malaysia pada 2018 dan 2019 juga telah disemak semula kepada menaik oleh bank, dengan aktiviti ekonomi dijangka berkembang sebanyak 5.0 peratus (disemak menaik sebanyak 0.5 peratus) dan 4.8 peratus (naik 0.3 peratus) masing-masing pada 2018 dan 2019.

Faris berkata terdapat peluang untuk pertumbuhan lebih tinggi bagi Malaysia, yang menunjukkan bahawa inilah masa untuk memacu (ekonomi) memandangkan pembaharuan  semasa sedang  dijlaksananakan.

Kita perlu  memastikan pertumbuhan ini bukan sekadar dalam carta tetapi permulaan trajektori jangka panjang untuk menggerakkan Malaysia ke status berpendapatan tinggi dan seterusnya,” kata Faris, sambil menambah bahawa bank itu juga menyambut baik usaha Malaysia dalam meningkatkan ekonomi digitalnya.

Sementara itu, Pakar Ekonomi Negara Bank Dunia Richard Record mengulas bahawa semakan unjuran menaik untuk 2017 berdasarkan daripada pertumbuhan ekonomi yang mantap dan selaras dengan petunjuk utama yang menggalakkan dalam keyakinan dan aktiviti sektor swasta dalam jangka terdekat.

Ekonomi Malaysia dijangka dapat mengekalkan momentum pertumbuhan semasa hingga 2018 dan 2019, walaupun pada kadar yang lebih sederhana, dengan jangkaan pertumbuhan perbelanjaan modal yang lebih rendah.

Pertumbuhan Malaysia yang lebih tinggi dianggarkan pada tahun ini adalah disebabkan oleh faktor-faktor luaran dan domestik. Pertumbuhan lebih  cepat daripada jangkaan di ekonomi-ekonomi maju, termasuk China, telah memberi kesan positif kepada ekonomi terbuka Malaysia kerana terdedah kepada aliran perdagangan antarabangsa.

Tetapi, dalam jangka sederhana, kami menjangka kelembapan secara beransur-ansur di China memberi impak kepada ekonomi Malaysia,” katanya.

Terdahulu, Ketua Pakar Ekonomi Bank Dunia bagi Rantau Asia Timur dan Pasifik Sudhir Shetty dari Washington DC, melalui persidangan video, berkata prospek pertumbuhan global yang lebih baik dan permintaan domestik yang terus kukuh disokong oleh prospek positif bagi ekonomi membangun Asia Timur dan Pasifik.

Beliau berkata, pertumbuhan yang lebih kukuh dalam ekonomi maju, pemulihan sederhana dalam harga komoditi dan pengukuhan perdagangan global menyokong pembangunan Asia Timur dan Pasifik akan berkembang 6.4 peratus pada 2017.

Bagaimanapun pertumbuhan di rantau ini dijangka perlahan sedikit kepada 6.2 peratus pada 2018 terutamanya mencerminkan kelembapan secara beransur-ansur China.

Beberapa risiko luaran dan domestik juga boleh memberi kesan kepada prospek positif rantau ini, dengan ketidakpastian dalam dasar ekonomi di beberapa ekonomi maju dan ketegangan geopolitik yang semakin meningkat. — Bernama

Advertisement