Anda di sini

Pendengaran rayuan DUN 26 Okt ini

Advertisement
Dr Ting

MIRI: Mahkamah Rayuan hari ini menolak tanpa kos usul untuk membatalkan rayuan yang difailkan oleh Dewan Undangan Sarawak (DUN) terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang mengembalikan semula Dr Ting Tiong Choon sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pujut.

Mahkamah menetapkan Oktober 26 di Kuching untuk pendengaran rayuan oleh DUN Sarawak.

Setiausaha DAP Sarawak, Alan Ling Sie Kiong, yang juga dalam pasukan pembela undang-undang Dr Ting, berkata Mahkamah Rayuan membuat keputusan di Putrajaya pagi ini.

Beliau berkata ia merupakan keputusan sebulat suara oleh Mahkamah Rayuan untuk membatalkan usul itu untuk Dr Ting, yang merupakan responden tunggal.

Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri, (Undang-Undang, Hubungan Negeri dan Pemantauan Projek) Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali sebelum ini menjelaskan bahawa alasan rayuan DUN adalah untuk menentukan sempadan perlembagaan Badan Perundangan dan Badan Kehakiman, di bawah konsep pemisahan kuasa untuk memiliki demokrasi berfungsi di Sarawak.

Dr Ting hilang kelayakan oleh DUN pada 12 Mei tahun ini daripada terus menjadi ADUN selepas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan E-Perdagangan, Dato Sri Wong Soon Koh membentangkan usul menteri untuk membatalkan kelayakan Dr Ting kerana didakwa memperoleh kewarganegaraan Australia pada tahun 2010.

Bagaimanapun, pada 17 Jun, Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Douglas Christo Primus Sikayun memutuskan untuk memihak kepada Dr Ting, dengan itu mengembalikannya sebagai ADUN Pujut.