Anda di sini

RM101 juta modenkan tiga projek kereta api di Sabah

Advertisement

Kementerian rancang perluas rangkaian perkhidmatan rel

KOTA KINABALU: Kerajaan pusat melelui Kementerian Pengangkutan telah meluluskan peruntukan sebanyak RM101 juta untuk melaksanakan tiga projek memodenkan perkhidmatan kereta api di Sabah, kata Timbalan Ketua Menteri Sabah Tan Sri Joseph Pairin Kitingan.

Pairin yang juga Menteri Pembangunan Infrastruktur Sabah berkata tiga projek itu melibatkan projek menaik taraf landasan dari Halogilat Beaufort ke Tenom, memperoleh tiga lokomotif Diesel Multiple Unit (DMU) dan menjalankan kajian tentang sistem komunikasi untuk perkhidmatan rel di Sabah.

Kajian ini akan mengenal pasti peralatan komunikasi yang moden dan sesuai untuk digunakan dalam meningkatkan lagi tahap keselamatan landasan sedia ada sepanjang 134 kilometer dari Tanjung Aru ke Tenom.

Ketiga-tiga projek ini dijangkakan bermula pada tahun ini. Selain itu kementerian saya juga dalam perancangan  memperluaskan rangkaian perkhidmatan rel di Sabah bagi memenuhi tuntutan awam mengenai perkhidmatan pengangkutan ini,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Program Kesedaran Perkhidmatan Kereta Api  Kebangsaan Zon Sabah, di sini semalam.

Dalam usaha mempertingkatkan perkhidmatan kereta api di Sabah, Pairin berkata baru-baru ini pihaknya telah melancarkan satu set kereta api baharu yang mengandungi tiga unit tren yang beroperasi di laluan Beaufort ke Tenom sejauh 48 kilometer.

Mengulas mengenai program itu, Pairin berkata ia merupakan satu medium yang tepat dalam menyampaikan maklumat dan mendedahkan kepada pelajar tentang keperluan kemahiran dalam industri rel khususnya di Sabah.

Perkembangan pesat industri rel di negara ini sekali gus menyebabkan permintaan terhadap pekerja mahir dan separa mahir dalam bidang ini, yang dijangka meningkat dan memberi peluang kepada  siswazah tempatan untuk mengisi pekerjaan tersebut,” katanya.

Sementara itu, Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif Agensi Depositori Teknologi (TDA), Azman Omar berkata program anjuran TDA dan Jabatan Pendidikan Politeknik (JPP) Kementerian Pendidikan Tinggi itu bertujuan untuk memberi pendedahan dan gambaran keseluruhan mengenai perkembangan dan jaminan pekerjaan dalam industri rel di Malaysia.

JPP telah mengambil inisiatif untuk melaksanakan enam siri jelajah program ini di seluruh negara dan Politeknik Kota Kinabalu adalah lokasi terakhir bagi program ini.

Program ini antara lainnya bertujuan sebagai inisiatif untuk menutup jurang dalam keperluan modal insan yang mana tenaga kerja industri rel sedia ada di Malaysia adalah 18,000 dan tenaga kerja yang diperlukan sehingga tahun 2030 adalah sebanyak 68,000 pekerja,” katanya. — Bernama

Advertisement