Anda di sini

Aktivis demokrasi Taiwan didakwa di China

Advertisement
 Penunjuk perasaan membawa gambar Lee (kiri) dan aktivis lain semasa mengadakan demonstrasi di Hong Kong, semalam. — Gambar Reuters
TUNTUT DEMOKRASI: Penunjuk perasaan membawa gambar Lee (kiri) dan aktivis lain semasa mengadakan demonstrasi di Hong Kong, semalam. — Gambar Reuters

BEIJING: Seorang aktivis demokrasi Taiwan telah dihadapkan dalam perbicaraan di tengah China semalam bagi tuduhan cubaan untuk memusnahkan kerajaan China, dalam satu kes yang seterusnya menjejaskan hubungan di antara selat.

Para penyokong Lee Ming-cheh, seorang pekerja NGO yang telah ditangkap semasa satu perjalanan ke tanah besar China pada Mac, berkumpul di luar mahkamah di wilayah Hunan di bandar Yueyang, menurut kepada gambar di dalam media sosial.

Satu siaran langsung bagi perbicaraan di dalam akaun media sosial rasmi bagi mahkamah rendah Yueyang menyatakan Lee telah dibicarakan bagi tuduhan “memusnahkan kuasa negara”.

Isteri dan ibunya telah tiba di Hunan kelmarin untuk menghadiri perbicaraan. Kedua-dua wanita telah ditemani oleh beberapa orang pegawai dari pihak separuh rasmi Straits Exchange Foundation di Taiwan, yang menguruskan hubungan dengan pihak tanah besar.

Lee telah lama menyokong pertubuhan masyarakat awam dan aktivis di China, menurut kepada Amnesty International.

Beliau telah berkongsikan “pengalaman demokratik di Taiwan” dengan rakan atas talian China selama beberapa tahun dan sering menghantar buku kepada mereka, menurut Pertubuhan bagi Hak Asasi Manusia Taiwan.

Selepas Lee telah hilang pihak berkuasa China mengesahkan beliau telah disiasat bagi aktiviti yang disyaki “membahayakan keselamatan negara.”

Beijing telah beberapa kali mengabaikan permohonan Taipei bagi maklumat terhadap di mana Lee dan maklumat mengenai dakwaan terhadap beliau.

Hubungan di antara kedua-dua belah pihak telah bertambah buruk sejak Presiden Taiwan Tsai Ing-wen menjawat jawatan pada Mei tahun lepas. Sejak itu Beijing telah memutuskan semua komunikasi rasmi dengan Taipei.

China telah melihat Taiwan yang diperintah sendiri sebagai sebahagian dari wilayah menunggu untuk disatukan semula. — AFP

Advertisement