Anda di sini

Polis tangkap lelaki kes ‘mengamuk’ di taman semarak

Advertisement

TAWAU: Polis sudah menangkap seorang lelaki yang dilaporkan ‘mengamuk’ dengan melibas kereta seorang pesara polis yang dalam perjalanan menuju ke masjid untuk Solat Subuh pada Sabtu.

Polis masih sedang mengenal pasti jenis senjata yang digunakan namun ‘serangan itu’ dipercayai berpunca akibat suspek mabuk dan khayal dadah semasa kejadian.

Ketua Polis Daerah Tawau ACP Fadil Marsus berkata suspek, 26, ditahan pada Ahad kira-kira jam 11.30 pagi hasil maklumat awam.

“Suspek diberkas di atas sebuah bangunan kedai, Blok A Tingkat 1, Taman Industri Jade, Tawau,” katanya di sini pada Isnin.

Beliau berkata, penahanan suspek dibuat berikutan aduan daripada seorang pesara polis, 74, berhubung kejadian yang dilaporkan berlaku di Lorong 2A Taman Semarak, Tawau.

Menurutnya, semasa mangsa menaiki kenderaan menuju ke masjid untuk menunaikan solat subuh, keretanya dilibas dengan senjata tajam oleh seorang lelaki tidak dikenali.

“Pengadu hanya melihat tindakan lelaki terbabit dan tidak berani untuk berhenti atau keluar dari kenderaan kerana risau akan keselamatan dirinya,” katanya.

Beliau berkata, kejadian itu menyebabkan kerosakan di bahagian pintu hadapan kenderaan mangsa sepanjang kira-kira empat dengan kerugian dianggarkan bernilai RM500.

Fadil berkata, berdasarkan rakaman yang beredar di Facebook, suspek juga disyaki turut merosakkan sebuah lagi kenderaan, namun belum ada laporan polis diterima setakat ini.

“Hasil ujian saringan air kencing, suspek didapati positif menthampetamine dan rekod lampau menunjukkannya pernah ditangkap berkaitan kes dadah pada 2015,” katanya.

Suspek kini ditahan reman mengikut Seksyen 117 Kanun Prosedur Jenayah dan siasatan dibuka mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan (ugutan jenayah).

Advertisement