Anda di sini

SK Pujut Corner alu-alukan derma untuk pelajar miskin

Advertisement
__alt__

SEKOLAH Kebangsaan (SK) Pujut Corner sentiasa mengalu-alukan manamana pihak dermawan sama ada berkumpulan atau individu yang ingin membantu para pelajarnya, terutama daripada golongan yang amat memerlukan, di sekolah berkenaan.

 Guru besar, Suriyati Amit berkata kira-kira 60 peratus daripada murid sekolah itu berasal dari latar belakang keluarga berpendapatan rendah termasuk golongan miskin tegar.

 Bercakap pada Program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) 2017 di dewan sekolah berkenaan baru-baru ini, Suriyati berkata sekolah itu dalam segala usaha untuk memberikan yang terbaik kepada murid-murid miskin dalam semua aspek proses pembelajaran mereka di sekolah.

 “Ia bukan satu tugas yang mudah bagi sekolah untuk menangani pelbagai keperluan kebajikan murid-murid yang memerlukan kerana kekangan kewangan.

 “Oleh itu, sekolah ini amat mengalualukan sesiapa sahaja seperti organisasi bukan kerajaan (NGO), persatuan, syarikat atau individu untuk maju dan membantu sekolah untuk kesejahteraan pelajar yang disasarkan,” katanya.

 Pada masa yang sama, beliau mengucapkan terima kasih kepada pelbagai pihak yang memberi bantuan kepada sekolah dengan memberi sumbangan besar kepada sekolah untuk menjalankan program kebajikan kepada murid-murid yang memerlukannya.

 Beliau memberitahu sumbangan yang diberikan kepada sekolah itu disalurkan untuk sarapan pagi sekolah di mana lebih 100 murid dari kumpulan sasaran mendapat manfaat daripada program tersebut.

 Di samping itu, beliau juga berharap program yang sama dapat diperluas untuk menangani aspek kesihatan murid.

 “Adalah menjadi kesenangan kami, jika ada syarikat yang ingin bekerja dengan kami dan menjadikan SK Pujut Corner sebagai sekolah angkat mereka.

 “Sebagai guru besar sekolah, saya akan memberikan komitmen saya sepenuhnya untuk mendorong sekolah menjadi pencapaian pelbagai kejayaan,” tambahnya lagi.

 Program CSR adalah acara yang dianjurkan oleh SK Pujut Corner dan Oceancare Corporation Sdn Bhd.

 Ketua Pegawai Eksekutif Oceancare Corporation Sdn Bhd, Abang Adenan Abang Tudin bagi pihak syarikat telah menyampaikan sumbangan dalam bentuk cek dan alat-alat tulis untuk sekolah.

 Program berkenaan kemudian diteruskan dengan ceramah keselamatan jalan raya yang disampaikan oleh pihak polis, ceramah kesihatan dan pemeriksaan kesihatan oleh Hospital KPJ.

 Turut hadir ialah wakil Pegawai Pendidikan Daerah Miri yang juga Ketua Pengurusan Organisasi Pejabat Pendidikan Daerah Miri Mariam Monek, pegawai perubatan Hospital KPJ Jacqueline Liong, Pegawai Polis Trafik Miri Sarjan Simon Rabing dan Pegawai Perhubungan Sekolah Sarjan Abdul Ghafar Baba.

  • oleh
  • Advertisement