Anda di sini

Reman tiga kakitangan PTG Pahang dilanjut

Advertisement
 Tiga Penolong Penguat Kuasa Pejabat Tanah dan Galian (PTG) Pahang yang disyaki terlibat dalam kegiatan perlombongan bauksit haram diiringi pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) keluar dari Kompleks Mahkamah selepas reman terhadap mereka dilanjutkan sehingga Ahad di Kuantan, semalam. — Gambar Bernama
DIREMAN: Tiga Penolong Penguat Kuasa Pejabat Tanah dan Galian (PTG) Pahang yang disyaki terlibat dalam kegiatan perlombongan bauksit haram diiringi pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) keluar dari Kompleks Mahkamah selepas reman terhadap mereka dilanjutkan sehingga Ahad di Kuantan, semalam. — Gambar Bernama

KUANTAN: Perintah tahanan reman terhadap tiga kakitangan Pejabat Tanah dan Galian (PTG) Pahang yang disyaki terlibat dalam kegiatan perlombongan bauksit haram, dilanjutkan sehingga Isnin, 14 Ogos.

Perintah tahanan reman itu dikeluarkan Majistret Tengku Eliana Tuan Kamaruzaman semalam, selepas membenarkan permohonan yang dikemukakan Timbalan Pendakwa Raya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Mohamad Fadhly Mohd Zamri.

Permohonan reman terhadap suspek berusia antara 30 dan 40 tahun yang merupakan pegawai penguat kuasa PTG disambung ekoran masih terdapat dokumen yang perlu diteliti bagi melengkapkan siasatan,” kata Mohamad Fadhly ketika ditemui pemberita.

Beliau menambah enam lagi kakitangan PTG yang turut ditangkap pada operasi khas SPRM berkaitan bauksit, telah dibebaskan dengan jaminan SPRM selepas tempoh tahanan reman ke atas mereka tamat semalam.

Katanya enam suspek itu memberi kerjasama yang baik sepanjang siasatan dijalankan dan berjanji akan hadir sekiranya mereka diminta untuk membantu siasatan walaupun tempoh reman telah tamat.

Pada 2 Ogos lalu, SPRM menahan sembilan kakitangan PTG Pahang di beberapa lokasi sekitar daerah ini, antara jam 3.30 dan 3.45 petang kerana disyaki terlibat dalam perlombongan haram bauksit.

SPRM melancarkan operasi khas bauksit memandangkan operasi perlombongan di Bukit Goh dan Bukit Sagu masih berjalan, walaupun kerajaan telah mengenakan perintah moratorium sejak 15 Jan 2016, yang sepatutnya tamat pada 31 Dis depan. — Bernama

Advertisement