Anda di sini

Drama bersiri ‘Banteras’ didik rakyat bahaya amalan rasuah

Advertisement
 Ghaz Abu Bakar (kiri) memperkenalkan Salleh dengan Sangeeta semasa majlis pelancaran drama ‘Banteras’ kelmarin. Turut menyaksikan Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Dzulkifli Ahmad.  — Gambar Bernama
WATAK UTAMA: Ghaz Abu Bakar (kiri) memperkenalkan Salleh dengan Sangeeta semasa majlis pelancaran drama ‘Banteras’ kelmarin. Turut menyaksikan Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Dzulkifli Ahmad. — Gambar Bernama

DRAMA bersiri ‘Banteras’ yang dilancarkan pada Khamis lepas bertujuan untuk menyedarkan dan mendidik masyarakat tentang bahaya amalan rasuah, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak 

Beliau berkata idea penerbitan drama itu yang merupakan kerjasama di antara Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Fantasy Film Sdn Bhd juga bagi memaparkan usaha cekal para pegawai SPRM dalam menangani kes-kes rasuah.

Katanya, penceritaan dengan unsur-unsur drama dan aksi melalui media massa merupakan antara wadah terbaik untuk menyampaikan mesej ini secara berkesan kepada rakyat.

“Drama ini menekankan pembanterasan rasuah sebagai agenda tetap dan tidak mahu melihat rasuah jadi budaya bahaya di kalangan masyarakat. 

“Perbuatan rasuah harus dijauhi daripada hati dan minda. Jadi, drama ‘Banteras’ bantu beri kesedaran pada usia muda,” katanya ketika berucap pada majlis pelancaran drama itu yang diadakan di Cyberjaya pada Khamis. 

Turut hadir Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Dzulkifli Ahmad, timbalannya (Pencegahan) Datuk Shamshun Baharin Mohd Jamil dan Ketua Pegawai Eksekutif Fantasy Films Sdn Bhd Adillah Abu Samah. 

Salleh turut meminta penerbit-penerbit filem menggunakan media kerajaan seperti Radio Televisyen Malaysia (RTM) untuk menghasilkan drama atau filem berkaitan rasuah agar memberikan mesej untuk rakyat dan pemimpin keraja-an supaya menjauhi rasuah.

“Rakyat perlu hargai segala usaha kerajaan dalam membanteras rasuah. Rakyat cepat kutuk, tetapi tidak memahami perasaan dan tugasan berat yang perlu dilalui khususnya apabila ia melibatkan siasatan dan penangkapan kes rasuah.

“Rasuah adalah musuh utama kita. Kita perlu perangi rasuah bersama-sama. Saya harap drama ‘Banteras’ dapat memperjelaskan mesej tersurat dan tersirat dengan jelas. Kalau mesej kabur, maka ia akan menimbulkan kekeliruan. Mesej harus sampai ke pihak penonton,” katanya.

Salleh berharap de-ngan sentuhan daripada pengarah terkenal, Ghaz Abu Bakar yang berpengalaman mengha-silkan filem aksi, serta barisan pelakon tanah air yang berbakat, dapat menghasilkan sebuah drama yang berkualiti.

Drama ‘Banteras’ dengan 13 episod itu, bakal disiarkan menerusi saluran televisyen tempatan dan dijangka memulakan penggambaran pada Sept ini selama tiga bulan dan dibintangi antara lain pelakon hebat masa kini Namron, Khir Rahman dan Sangeetha Krishnasamy.

Ia berkisar kehidupan seorang pegawai pencegahan rasuah dan ujian yang  ditempuhinya  agar masyarakat mengetahui skop tugas dan cabaran yang perlu dilalui seorang pegawai SPRM. 

Sementara itu, Dzulkifli berkata drama ‘Banteras’ diharap menyuntik mesej pencegahan rasuah yang mana penonton boleh melihat kesan serta akibat rasuah dengan jelas.

“Jika kita betul-betul hendak memerangi rasuah, perkara pertama, semua pihak mesti menghindarinya. Caranya mudah dan semua orang tahu - Jangan beri, dan Jangan terima Rasuah serta sanggup melaporkan perbuatan rasuah yang berlaku kepada SPRM untuk tindakan,” katanya.

— Bernama