Anda di sini

Pemaju hartanah digalak teroka Sabah

Advertisement

KOTA KINABALU: Kerajaan negeri Sabah sentiasa mengalu-alukan entiti hartanah swasta untuk meneroka pasaran hartanahnya, kata Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri Datuk Seri Hajiji Noor.

Beliau berkata pelbagai inisiatif dan program diperkenalkan untuk menarik pelabur tempatan dan asing meneroka negeri ini seperti program Malaysia Rumah Keduaku (MM2H). 

“Sejajar dengan inisiatif ini, kami turut menggalakkan pelancong dan warga asing, terutamanya mereka yang kerap ke Sabah, untuk menjadikannya rumah kedua mereka.

“Tidak dinafikan, Kota Kinabalu adalah lokasi yang sesuai untuk memohon MMH2, berdasarkan akses dan lokasinya yang strategik serta permintaan yang meningkat untuk hartanah,” katanya kepada pemberita selepas majlis pecah tanah bagi projek pembangunan The Shore di sini semalam.

Projek tersebut, dengan kerjasama Titijaya Land Bhd dan China Railway Engineering Corp, terdiri daripada 561 suite eksklusif di pembangunan komersial bercampur mewah 25 tingkat dengan nilai pembangunan kasar sebanyak RM575 juta, katanya.

“Kami membawa peluang pelaburan dari tanah besar China ke pasaran domestik, terutamanya Sabah melalui kerjasama ini. 

“Ini sejajar dengan matlamat utama Satu Jalur Satu Jalan untuk meningkatkan hubungan dan kerjasama antara negara bagi meningkatkan infrastruktur dan perdagangan,” kata Hajiji.

Beliau berkata pertumbuhan dan pelaburan akan dipacu oleh projek infrastruktur awam mega di Sabah seperti Lebuhraya Pan Borneo, Bus Rapid Transport yang bernilai RM1 bilion, selain pengembangan industri pelancongannya dalam sektor hartanah. — Bernama

Advertisement