Anda di sini

Kebakaran: 250 rumah di Kampung Hidayat musnah

Advertisement

TAWAU: Lebih 1,000 penduduk tinggal sehelai sepinggang apabila kira-kira 250 rumah di Kampung Hidayat, Batu 4 Jalan Apas di sini musnah dalam kebakaran hari ini.

Ketua Penyiasat Kebakaran Zon Tawau, Martin Thomas yang juga ketua operasi memadam kebakaran itu, berkata pihaknya menerima panggilan mengenai kejadian itu pada 3.11 petang dan tiba di lokasi 15 minit kemudian dengan lima jentera dan 30 anggota.

“Ketika kami sampai di lokasi, lebih 100 rumah papan sudah pun musnah dan kebakaran dapat dikawal pada 5.11 petang," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Beliau berkata pihaknya sukar masuk ke lokasi kebakaran dengan cepat akibat tindakan orang ramai meletakkan kenderaan di kiri dan kanan bahu jalan.

Selain itu, tekanan air yang sangat rendah di kawasan berkenaan juga menjadi masalah, katanya sambil memberitahu bahawa bomba dapat mengatasinya dengan mengambil air dari kolam di kawasan kilang papan berhampiran.

Pihaknya juga masih menyiasat punca kebakaran dan anggaran kerugian. Tiada kemalangan jiwa dilaporkan.

Sementara itu, pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kampung Hidayat, Rahim Brahim, 59, ketika ditemui berkata beliau menyedari kebakaran itu kira-kira 3.10 petang ketika berehat di rumahnya yang terletak tidak jauh dari lokasi.

Beliau berkata kampung berkenaan mempunyai 7,350 penduduk yang berdaftar dengan JKKK, namun ramai lagi penduduk dipercayai tidak mendaftar kerana tiada dokumen. - BERNAMA

Advertisement