Anda di sini

Terletak di atas garis seismik punca projek sekolah Nabalu dihentikan

Advertisement
 Madius (kanan) bersama isterinya Datin Dr Jaina Sintian dan ADUN Kiulu Datuk Joniston Bangkuai mencuba makanan tradisi pada Pesta Kaamatan Mukim Nabalu.
CUBA: Madius (kanan) bersama isterinya Datin Dr Jaina Sintian dan ADUN Kiulu Datuk Joniston Bangkuai mencuba makanan tradisi pada Pesta Kaamatan Mukim Nabalu.

NABALU: Pembinaan SMK Nabalu dihentikan pada 2014 disebabkan nasihat bertulis daripada Jabatan Mineral dan Geosains bahawa tapak itu terletak di atas garis gangguan seismik.

Menteri Sains Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Wilfred Madius Tangau berkata terdapat keperluan dan sebab untuk memberhentikan pelaksanaan projek itu yang dijelaskan dengan betul.

Katanya, penemuan garis gangguan seismik adalah petunjuk bahawa tapak itu tidak selamat dan berikutan gempa bumi pada skala 6.0 Richter yang melanda Gunung Kinabalu, yang menyebabkan kerosakan struktur di kawasan sekitarnya dan kerajaan tidak mempunyai pilihan selain untuk menghentikan projek itu.

Tangau berkata, semua pihak tahu beliau berada di barisan hadapan dalam menuntut untuk sekolah menengah yang akan dibina di situ, tetapi apabila diberitahu mengenai garis kesalahan seismik maka ‘kami menghentikannya kerana aspek keselamatan’.

Ketika ditemui pada sambutan Pesta Kaamatan Mukim Kinabalu di sini, beliau berkata, walaupun keputusan itu menyebabkan kos kepada kerajaan, tetapi `kita tidak pernah berhenti dalam perjuangan untuk memastikan sebuah sekolah menengah dibina di Zon Nabalu’.

Mengulas mengenai pengumuman Menteri Pendidikan Datuk Seri Mahadzir Khalid bahawa sebuah sekolah menengah baharu akan dibina di Kampung Giok, juga di Nabalu, untuk menggantikan SMK Nabalu yang terbengkalai, beliau berkata Kementerian Pendidikan membuat keputusan bijak dan bertepatan.

Kita perlu mengenal pasti tapak berhampiran SK Giok di Kampung Giok, ini akan mengambil sedikit masa kerana kita perlu menunggu kajian dilakukan oleh Jabatan Mineral dan Geosains.

Hasilnya kini keluar dan tapak cadangan didapati selamat,” katanya.

Tangau yang juga Ahli Parlimen Tuaran berkata kerajaan kini memproses pampasan bagi 15 pemilik tapak tanah yang dicadangkan.

Saya ingin memberi jaminan bahawa Kerajaan akan memuliakan Ordinan Tanah, terutamanya yang melibatkan Hak Adat Bumiputera. Oleh itu, mereka tidak perlu bimbang,” katanya.

Tangau berharap rakyat di Kampung Giok akan memberikan kerjasama sepenuhnya agar projek itu akan berjalan dengan lancar.

Mahdzir dalam lawatan sulungnya ke kawasan Parlimen Tuaran pada Jumaat berkata kementerian beliau telah mengenal pasti tapak baru bagi pembinaan sebuah sekolah menengah di Pekan Nabalu, di sini.

Sekolah ini akan dibina di atas tanah seluas 23 ekar di Kampung Giok dan dijangka menggantikan projek SMK Pekan Nabalu, yang telah terbengkalai sejak 2014.

Advertisement