Anda di sini

14 cedera, bom paip meletup di Manila

Advertisement
 Pegawai polis menjalankan siasatan di lokasi letupan di Quiapo, Manila kelmarin selepas bom paip buatan sendiri meletup. — Gambar AFP
SIASATAN: Pegawai polis menjalankan siasatan di lokasi letupan di Quiapo, Manila kelmarin selepas bom paip buatan sendiri meletup. — Gambar AFP

Pihak berkuasa menolak ia ada kaitan dengan perhimpunan para pemimpin Asia

MANILA: Seramai 14 orang telah tercedera dalam satu letupan bom paip di Manila, menurut pihak polis Filipina semalam, namun pihak berkuasa menolak sebarang hubungan dengan satu perhimpunan para pemimpin Asia yang dijalankan di ibu negara.

 Letupan berlaku pada lewat kelmarin kira-kira lima kilometer dari kompleks yang dikawal dengan sangat ketat di mana para pemimpin Pertubuhan Asia Tenggara (ASEAN) telah bertemu dan pihak polis menyatakan mereka sedang menyiasat kebarangkalian ia merupakan satu serangan berbentuk dendam.

 Seorang ahli keluarga kepada seorang budak lelaki berusia 14 tahun dicederakan dalam satu serangan di kawasan yang sama oleh sekumpulan belia pada awal minggu ini telah membuatkan ancaman awam, menurut jurucakap polis Ketua Inspektor Kimberly Molitas.

 Beliau menyatakan alat itu sebagai satu “bom paip buatan sendiri” yang diletakkan bersama dengan bahan letupan bermutu rendah, seperti yang digunakan untuk menghasilkan mercun.

 Tiada sesiapa telah ditangkap.

 “Insiden adalah tidak dikaitkan dengan apa-apa cara secara langsung atau tidak terhadap persidangan ASEAN yang sedang dijalankan,” Ernesto Abella, jurucakap bagi Presiden Rodrigo Duterte, menyatakan dalam satu kenyataan.

 “Kami memberikan jaminan kepada rakyat kami bahawa langkah-langkah keselamatan telah dilakukan bagi acara hari ini dan telah meminta orang awam agar memahami sepenuhnya dan bekerja dalam perkara tersebut.

” Filipina sedang menentang anggota militan Islam berpusat di selatan negara telah dipersalahkan oleh anggota polis sebelum ini bagi pengeboman maut termasuk penculikan.

 Daripada 14 orang yang tercedera, enam orang telah dirawat bagi kecederaan ringan dan dibenarkan pulang, sementara lapan orang lagi masih di hospital, dua daripada mereka mengalami kecederaan serius, menurut Molitas.

 — AFP

Advertisement