Anda di sini

Program majalah wanita ‘Tumit Tinggi’ di TV1 mulai 9 April

Advertisement
__alt__

RADIO Televisyen Malaysia (RTM) yang menyambut ulang tahun ke-71 pada 1 April memperkenalkan program majalah wanita terbaharu bertajuk ‘Tumit Tinggi’.

 Program diterbitkan oleh Unit Majalah dan Dokumentari ini diharapkan mampu memberi impak positif kepada penonton seterusnya diterima penonton seperti programprogram lain terbitan RTM.

 Sebagai platform untuk menyebarkan mesej positif dan membuka minda khususnya untuk kaum hawa, program majalah wanita, ‘Tumit Tinggi’ berkongsi memaparkan mengenai pelbagai isu berkaitan wanita yang menyentuh tentang aspek kejayaan, permasalahan dan gaya hidup.

 Dua personaliti cantik juga berbakat, Ain Edruce dan Sarah Hildebrand bakal mengacarakan program yang akan disiarkan mulai 9 April 2017, setiap Ahad, jam 12.05 tengah hari di TV1.

 Berdurasi selama 30 minit bagi setiap episod, pengisian program dibahagikan kepada tiga segmen yang dipaparkan setiap minggu iaitu Hebat & Bergaya, Jom Bantu dan Bersama Blogger.

 Inspirasi dikongsikan dalam segmen Hebat & Bergaya yang memfokuskan pada kejayaan wanita-wanita muda dalam pelbagai bidang, dimana individu terbabit secara tidak langsung memberi sumbangan kepada komuniti setempat dan juga negara.

 Selami pelbagai permasalahan yang berlaku di kalangan Muka A6 Hiburan Program majalah wanita ‘Tumit Tinggi’ di TV1 mulai 9 April Ayu Raudhah dalam drama ‘Anak Bertuah 2’ di TV2 wanita dan bagaimana cara untuk menanganinya contohnya berkaitan isu rumahtangga, gaya hidup dan perniagaan.

 Semua ini dalam segmen Jom Bantu.

 Menarik dalam segmen Bersama blogger, kisah mengenai pelbagai aktiviti penulis blog pilihan.

 Setiap minggu seorang penulis blog wanita akan dipilih dan aktiviti bersama penulis blog tersebut akan dirakam.

 Menyentuh soal pemilihan pengacara, penerbit program Norhaslita Hasnan dari Unit Majalah dan Dokumentari RTM ini menjelaskan, “Pemilihan untuk pengacara Tumit tinggi iaitu Sarah Hildebrand dan Ain Edruce tidak melalui sebarang sesi uji bakat sebaliknya pemilihan dibuat berdasarkan hasil pemerhatian terhadap kerja-kerja pengacaraan mereka dalam programprogram lain (bukan terbitan RTM)”.

 Tambahnya lagi, “Kedua-duanya memiliki pakej yang diperlukan oleh program ini iaitu cantik, bijak dan juga berketrampilan serta nampak ‘natural’ di dalam TV.

 Tambahan pula kami mencari ‘fresh look’ yang tidak ada dalam manamana program terbitan RTM”.

 Untuk episod pengenalan pada 9 April 2017, tiga wanita hebat telah dipilih.

 Bermula dengan segmen Bersama Blogger iaitu Fatin Suhana, seorang penulis blog muda juga usahawan pakaian dan tudung wanita.

 Dianugerahkan anugerah ‘Industry Trendsetter’ sempena ‘SME & Entrepreneuship Business Award 2017’.

 Bagi segmen Hebat & Bergaya pula, sifat kepimpinan yang dimiliki oleh Wan Fasehah, Ketua Puteri Bahagian Kota Raja, Klang menjadi tarikan untuk dipaparkan.

 Akhir sekali di dalam segmen Jom Bantu, menyelusuri kegigihan ibu tunggal 5 orang anak iaitu Puan Norakhma, dalam meneruskan kehidupan dan menguruskan dua perniagaan serentak.

 Bagi mereka yang tidak sempat untuk menonton di TV, mereka berpeluang menontonnya menerusi portal online, Myklik (myklik.rtm.gov. my).

 Rancangan ini juga dapat ditonton melalui rtm mobile.

 Muat turun aplikasinya di Google Play dan App Store.

Advertisement