Anda di sini

Filipina selamatkan tiga tebusan warga Malaysia

Advertisement

MANILA: Pasukan tentera Filipina telah menyelamatkan tiga orang rakyat Malaysia  yang dijadikan tahanan oleh pemberontak Abu Sayyaf,  menurut pihak tentera semalam, operasi yang kedua seumpamanya dalam masa empat hari ketika pasukan keselamatan mempertingkatkan serangan terhadap kumpulan Islamis berbahaya  itu.

Ketiga-tiga lelaki itu telah diculik dari sebuah kapal pada lapan bulan lepas, dan tindakan penyelamatan mereka bermakna tiada lagi rakyat Malaysia  yang dijadikan sebagai tebusan sekarang  apabila dua orang lagi telah diselamatkan  di laut pada minggu depan.

Pihak tentera menyatakan tiga orang rakyat Malaysia itu telah diselamatkan di pulau Jolo di selatan Filipina kelmarin namun tidak memberikan maklumat mengenai operasi itu.

Abu Sayyaf  mempunyai asas dalam pegangan memisahkan negeri namun terlibat kebanyakannya  dalam kegiatan lanun. Ia telah terbukti sebagai lawan yang  menggerunkan bagi pihak tentera Filipina, dengan rangkaiannya yang kecil, tangkas dan mempunyai kemudahan penuh telah berakar umbi di dalam hutan di dua buah pulau selatan, dari mana mereka menjadikan bot kargo perlahan sebagai mangsa.

Ia telah mendapat reputasi sebagai salah satu dari kumpulan paling kejam di dalam dunia, menyampaikan  janjinya untuk memenggal kepala tebusan untuk wang tebusan yang tidak dibayar sebelum satu tarikh luput. Di antara mangsanya sepanjang lapan bulan lepas adalah seorang rakyat Jerman dan dua rakyat Kanada. — Reuters

Advertisement