Anda di sini

Kong digambarkan lebih mulia dalam ‘Kong: Skull Island’

Advertisement
__alt__

KING Kong kembali sekali lagi - bukan mendaki Empire State Building sambil mencengkam seorang gadis perawan yang dirundung malang, tetapi sebagai pelindung berkuasa sebuah pulau terpencil dalam tahun 1970-an.

Kong: Skull Island’ memulakan tayangannya di pawagam seluruh dunia minggu lepas sebagai filem kelapan klasik skrin.

Ia menggambarkan sekumpulan penjelajah dan askar-askar era Vietnam dalam satu misi rahsia ke sebuah pulau Lautan Pasifik yang belum dijelajahi yang ternyata rumah Kong dan makhluk-makhluk pemangsa yang lain.

Filem baharu itu, yang dibintangi oleh aktor British Tom Hiddleston sebagai petualang pembelot dan pemenang Oscar Brie Larson sebagai seorang jurugambar antiperang, sangat jauh dari versi asal pada tahun 1933.

Tetapi Hiddleston berkata cerita itu masih mengekalkan daya penariknya yang masih bertahan sehingga kini.

Ia (Kong) mewakili kuasa alam semula jadi dan keupayaannya yang mendorong keajaiban dan keganasan di mana kedua-duanya macam mana pun mulia dan hebat, tetapi juga ia boleh memusnahkan dan menakutkan,” kata Hiddleston memberitahu Reuters Television.

Dalam filem baharu itu, Hiddleston berkata “terdapat sesuatu yang amat kasihan mengenainya.”

Kong selalunya sentiasa menjaga urusannya sendiri, membuat bendanya sendiri sehingga baki hidupnya diganggu oleh manusia. Bagaikan ia satu metafora untuk kewujudan cara manusia mengganggu keseimbangan alam,” kata pelakon.

Pengarah Jordan Vogt-Roberts berkata dia merasai tekanan untuk membayangkan semula cerita King Kong “setiap masa.”

Anda bermain dengan satu ikon pawagam dan anda bermain dengan budaya pop,” katanya.

Terdapat begitu banyak penceritaan semula kisah itu. Jadi untuk melarikan diri dari itu, untuk tidak memberitahu kisah kecantikan dan kebinatangan, untuk tidak memberitahu cerita Kong yang sama yang kami telah lihat berkali-kali dan untuk membuat sesuatu yang baru dengannya - ia adalah kebebasan mustahil yang tidak terkata walaupun ia benda yang sangat menakutkan,” tambahnya.

Kesan khas menjadikan Kong hidup bukan sahaja sebagai seekor beruk yang secara analisisnya betul tetapi “raksasa filem M utama yang berdiri dua kaki (dan) membawa dirinya dengan satu kemuliaan seperti Tuhan,” kata Vogt-Roberts.

Filem berakhir sebaha-giannya menjadi sebuah cerita manusia lawan alam, di mana manusia, tidak seperti wira terke-muka, tidak mempunyai kuasa-kuasa khas.

__alt__
Advertisement