Anda di sini

Remaja pandu melawan arus direman empat hari

Advertisement

Tindakannya telah meragut nyawa seorang juruteknik

 Remaja berusia 19 tahun dibawa di Mahkamah Majistret semalam untuk mendapatkan tahanan reman bagi membantu siasatan ke atas tindakannya yang memandu secara melawan arus di Lebuhraya Utara-Selatan hingga meragut nyawa seorang juruteknik di Bukit Mertajam, semalam. — Gambar Bernama
TAHANAN REMAN: Remaja berusia 19 tahun dibawa di Mahkamah Majistret semalam untuk mendapatkan tahanan reman bagi membantu siasatan ke atas tindakannya yang memandu secara melawan arus di Lebuhraya Utara-Selatan hingga meragut nyawa seorang juruteknik di Bukit Mertajam, semalam. — Gambar Bernama

BUKIT MERTAJAM: Remaja perempuan yang memandu secara melawan arus di Lebuhraya Utara-Selatan dekat sini kelmarin direman empat hari mulai semalam bagi membantu siasatan ke atas tindakannya itu yang turut meragut nyawa seorang juruteknik.

Perintah tahanan reman itu dikeluarkan Majistret Dianne Ningrad Nor Azahar di Mahkamah Majistret Bukit Mertajam bagi membolehkan siasatan lanjut dijalankan mengikut Seksyen 44 Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan Seksyen 15 (1) Akta Dadah Berbahaya 1952.

Remaja berusia 19 tahun yang bekerja sebagai model sambilan itu ditahan polis di tempat kejadian berhampiran susur masuk ke Permatang Pauh kelmarin.

Dalam kejadian jam 7.50 pagi di KM134, Lebuhraya Utara-Selatan itu, remaja yang memandu kereta jenis Proton Gen-2 secara melawan arus dari Sungai Dua menghala Butterworth telah melanggar bahagian hadapan kereta Perodua Kelisa yang dipandu Mohamad Fandi Rosli, 26.

Mohamad Fandi, juruteknik sebuah kilang di Perai yang ketika itu dalam perjalanan pulang selepas habis bekerja mati di tempat kejadian akibat cedera parah di kepala dan badan.

Beliau yang baharu tiga bulan berkahwin meninggalkan isteri yang sedang mengandung.

Sementara itu Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah, ACP Nik Ros Azhan Nik Abdul Hamid pada sidang akhbar di sini semalam berkata siasatan awal mendapati remaja itu memandu di bawah pengaruh alkohol dan positif dadah jenis ketamin.

Polis membuka kertas siasatan di bawah Seksyen 44 Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan jika sabit kesalahan boleh dipenjara dua tahun hingga 10 tahun, lesennya digantung serta dia didenda dan Seksyen 15 (1) Akta Dadah Berbahaya 1952,” katanya.

Beliau berkata remaja itu memandu secara melawan arus sejauh lima kilometer sebelum melanggar kereta dipandu Mohamad Fandi dalam kemalangan yang melibatkan enam kenderaan dengan lima individu cedera.

Berdasarkan kenyataan saksi, remaja terbabit dilapor membuat pusingan U di laluan yang sama kira-kira 100 meter daripada Plaza Tol Sungai Dua dan bergesel dengan tiga kenderaan lain.

Ketika kejadian, remaja itu dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Sungai Dua selepas keluar berhibur di pusat hiburan di Bukit Mertajam bersama rakan-rakannya sejak tengah malam,” katanya.

Nik Ros Azhan berkata, setakat ini polis telah merekod lapan keterangan iaitu daripada empat mangsa yang terlibat dalam kemalangan itu dan empat saksi yang melihat kejadian itu.

Tujuh laporan polis diterima berhubung dua kemalangan membabitkan remaja itu dan polis akan memanggil beberapa individu lagi untuk direkod keterangan, katanya. — Baernama

Advertisement