Anda di sini

Provokasi terbaharu Utara dikecam

Advertisement

Tiga daripada empat misil yang dilancarkan mendarat terlalu hampir dengan Jepun

 Laporan berita di televisyen yang menunjukkan rakaman arkib pelancaran misil Korea Utara disiarkan pada skrin awam di Seoul, semalam. — Gambar AFP
PROVOKASI: Laporan berita di televisyen yang menunjukkan rakaman arkib pelancaran misil Korea Utara disiarkan pada skrin awam di Seoul, semalam. — Gambar AFP

SEOUL: Korea Utara yang bersenjatakan nuklear telah melancarkan empat peluru berpandu balistik semalam, dengan tiga biji mendarat secara provokatif berhampiran dengan sekutu Amerika, Jepun.

Seoul menyatakan empat butir peluru berpandu telah ditembak dari wilayah Pyongan Utara ke Laut Timur, namanya bagi Laut Jepun, dan bahawa Korea Selatan dan AS sedang menganalisis sepenuhnya data pengesan bagi maklumat lanjut.

Peluru berpandu itu bergerak kira-kira 1,000 kilometer dan mencapai satu ketinggian 260 kilometer, menurut seorang jurucakap bagi Ketua Kakitangan Bersama Korea Selatan, sambil menambah ia adalah kemungkinan ICBM.

Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe menyatakan tiga dari peluru berpandu Korea Utara jatuh di Zon Ekonomi Eksklusif (EEZ) di Tokyo, perairan yang seluas 200 batu nautika dari pantainya.

Ini dengan jelasnya menunjukkan Korea Utara telah memasuki satu peringkat baharu bagi ancaman,” Abe memberitahu parlimen.

Jurucakap ketua kerajaan Tokyo Yoshihide Suga menambah bahawa Jepun sedang mempertimbangkan untuk mengadakan satu mesyuarat tergempar Majlis Keselamatan.

Pyongyang telah melakukan dua ujian atom pada tahun lepas dan satu siri pelancaran peluru berpandu, namun semalam adalah satu-satunya masa kedua alatnya telah memasuki EEZ di Jepun.

Di Washington, Jabatan Negara telah mengecam dengan tegasnya pelancaran itu, menyatakan pihak AS telah bersedia untuk menggunakan kemampuan sepenuhnya terhadap ancaman yang semakin berkembang ini.

Selepas satu mesyuarat tergempar bagi Majlis Keselamatan Negara Korea Selatan, pemangku presidennya Hwang Kyo-ahn telah menyatakan tentang provokasi nuklear dan peluru berpandu Utara dan ancaman sebenar terhadap negaranya.

Mempertimbangkan kekejaman dan kecuaian pihak kepimpinan Korea Utara yang ditunjukkan melalui pembunuhan Kim Jong-nam, keputusan bagi Utara mempunyai satu senjata nuklear dalam tangannya akan menjadi bertambah buruk hingga sukar dapat dibayangkan,” kata beliau.

Perdana Menteri Malaysia semalam menyatakan beliau tidak mengharapkan permohonan maaf daripada Korea Utara mengenai komennya dalam siasatan mengenai pembunuhan Kim Jong-nam, ketika duta Pyongyang berdepan dengan satu tarikh luput untuk meninggalkan negara.

Sabtu lepas Malaysia telah menyerahkan ‘persona non grata’ kepada duta Kang Chol dan memberikan beliau tempoh 48 jam untuk meninggalkan negara kerana gagal untuk mengemukakan satu permohonan maaf ekoran kritikannya mengenai siasatan oleh pihak Malaysia mengenai pembunuhan itu.

Ditanya wartawan sama ada beliau akan menuntut permohonan maaf Pyongyang, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak telah menjawab: “Buat masa sekarang kami tidak mendapat apa-apa. Saya tidak mengharapkan apa-apa.”

Mereka seharusnya memohon maaf berdasarkan kepada prinsip, maka kami telah mengesahkan beliau sebagai persona non grata,” tambah Najib, bercakap kepada wartawan selepas satu pembukaan rasmi sidang Parlimen di Kuala Lumpur.

Kang kemudian mengumumkan siasatan sebagai bermotifkan politik dan menyatakan Kuala Lumpur telah bersubahat dengan  pasukan penjahat, merujuk kepada musuh ketat Utara, Seoul.

Malaysia telah mengarahkan Kang agar menarik balik kenyataannya, dengan Najib menyatakan kenyataan duta sebagai biadab dari segi diplomatik.

Malaysia turut memanggil balik utusannya ke Pyongyang dan membatalkan satu perjanjian lawatan bebas visa yang jarang dilakukan dengan Korea Utara.

Malaysia telah mengemukakan satu tarikh akhir 28 Februari bagi satu permohonan maaf, yang telah tamat dan kemudian menghalau duta itu ketika beliau gagal untuk muncul di kementerian luar negara ketika diarahkan pada Sabtu lepas.

Pihak kementerian luar menyatakan tindakan penghalauan adalah sebahagian daripada satu proses oleh kerajaan Malaysia bagi menilai hubungannya dengan Korea Utara.

Kang berlepas dengan sebuah pesawat ke Beijing petang semalam, menurut pihak berkuasa.

Seoul telah mempersalahkan Pyongyang bagi pembunuhan abang tiri kepada pemimpin Utara oleh dua wanita yang menggunakan agen saraf VX di lapangan terbang antarabangsa Kuala Lumpur pada bulan lepas.

Seoul dan Washington telah melancarkan latihan tahunan Foal Eagle pada minggu lepas, dengan pihak tentera Utara memberikan amaran sehari kemudian bagi serangan balas nuklear tidak berperikemanusiaan terhadap pasukan tentera musuh.

Pada bulan lepas, China telah mengumumkan satu penangguhan bagi semua import arang batu dari Utara sehingga hujung tahun, menjejaskan Pyongyang bagi satu sumber utama untuk kewangan asing.

Kementerian luar China menyatakan Beijing dan Pyongyang masih lagi jiran yang mesra namun ia tetap menentang cita-cita nuklear Utara. — AFP

Advertisement