Anda di sini

‘Superstar of Tomorrow 2017’ cari bakat seluruh Borneo mulai Jun ini

Advertisement
 Wong (empat kanan) dan Kam (dua kiri) bersama ahli jawatankuasa penganjur pertandingan tersebut ketika sidang media yang diadakan di Kuching baru-baru ini.
TERBAIK: Wong (empat kanan) dan Kam (dua kiri) bersama ahli jawatankuasa penganjur pertandingan tersebut ketika sidang media yang diadakan di Kuching baru-baru ini.

KUCHING: DH Global Pte Ltd menjemput orang ramai terutama golongan belia di seluruh negeri untuk mengambil bahagian di dalam acara julung kali diadakan pertandingan bakat Borneo (Sabah dan Sarawak) ‘Superstar of Tomorrow 2017’ yang akan bermula Jun ini.

Ia merupakan satu projek bersama dengan pengarah filem terkenal Sarawak Bjarne Wong, pertandingan bakat akan bermula dengan beberapa pusingan awal di pelbagai lokasi di Sibu, Miri, Bintulu, Kota Kinabalu dan Kuching.

Beberapa calon harapan perlu melalui proses uji bakat di pelbagai lokasi yang akan diumumkan pada satu tarikh kemudian di seluruh negeri dan juga di Kota Kinabalu, Sabah.

Kami sedang melihat sejumlah 10 peserta akhir dari setiap lokasi dan semua 50 peserta akhir akan bersaing dalam konsert acara kemuncak yang akan menampilkan hanya 10 yang terbaik.

Pertandingan ini dibuka bukan sahaja untuk Cina tetapi juga semua kaum di Sarawak dan Sabah, “kata Wong dalam sidang media di sini baru-baru ini.

Semasa proses uji bakat, peserta dikehendaki membawa CD muzik mereka sendiri dalam mode karaoke.

Muzik juga boleh dimainkan dengan menggunakan alat muzik sendiri tanpa had dan lagu-lagu boleh dinyanyikan dalam mana-mana bahasa pilihan.

Persembahan akan dinilai berdasarkan beberapa kriteria untuk memasukkan suara dan kualiti nyanyian, persembahan pentas, imej dan menyanyi emosi,” jelas beliau.

Keputusan hakim adalah muktamad. Panel hakim akan termasuk beberapa nama teratas dalam industri hiburan tempatan termasuk Wong.

Juara akan menerima wang tunai sebanyak RM10,000,  trofi dan kontrak album EP.

Pertama dan kedua naib johan akan menerima RM5,000 dan RM3,000 masing-masing bersama-sama dengan trofi setiap satu. Sepuluh pemenang juga akan menerima kontrak album kumpulan.

Kami berharap untuk membawa lebih banyak berlaku di Sarawak melalui program ini yang kita akan mulakan pada bulan Jun untuk sejumlah 20 episod dengan empat hakim dan jurulatih yang akan memberi pengajaran untuk meningkatkan bakat peserta.

Ini adalah satu peluang yang tidak boleh dilepaskan oleh rakyat Sarawak yang kebanyakannya individu yang sangat berbakat,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif DH Global Pte Ltd Vincent Kam berkata pertandingan bakat bertujuan memberi peluang kepada para peserta persembahan di hadapan penonton yang lebih luas.

Ia adalah satu platform terbaik bagi para peserta untuk mempamerkan bakat mereka kepada khalayak umum. Kami juga berharap untuk menggalakkan gaya hidup sihat di kalangan peserta dan masyarakat yang lebih besar melalui acara tersebut.

Akan ada banyak manfaat yang mereka boleh menikmati selepas projek dengan satu matlamat di dalam minda iaitu untuk menggalakkan Sarawak lebih baik di mata dunia,” katanya.

Untuk pendaftaran dan maklumat, individu yang berminat boleh menghubungi Annie di 0111-9899363 atau 082-593070.

Sebagai alternatif, log masuk ke www.facebook.com/dhdream~~V.

  • oleh
  • Advertisement