Anda di sini

Rasuah: Guru besar dipenjara lapan bulan

Advertisement
 Guru Besar Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Rawang, M. Subramaniam, 56, dijatuhkan hukuman penjara lapan bulan oleh Mahkamah Sesyen Shah Alam di Shah Alam, semalam selepas didapati bersalah terhadap dua pertuduhan menerima RM4,400 daripada seorang pengusaha kantin, tiga tahun lepas. — Gambar Bernama
BERSALAH: Guru Besar Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Rawang, M. Subramaniam, 56, dijatuhkan hukuman penjara lapan bulan oleh Mahkamah Sesyen Shah Alam di Shah Alam, semalam selepas didapati bersalah terhadap dua pertuduhan menerima RM4,400 daripada seorang pengusaha kantin, tiga tahun lepas. — Gambar Bernama

SHAH ALAM: Seorang guru besar dijatuhkan hukuman penjara lapan bulan oleh Mahkamah Sesyen di sini semalam selepas didapati bersalah terhadap dua pertuduhan menerima RM4,400 daripada seorang pengusaha kantin, tiga tahun lepas.

Suapan itu bagi mendapatkan surat sokongan untuk melanjutkan kontrak kantin di Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) Rawang.

Hakim Asmadi Hussin menjatuhkan hukuman itu terhadap M. Subramaniam, 56, selepas berpuas hati pembelaan gagal membangkitkan sebarang keraguan yang munasabah terhadap kes pendakwaan.

Seramai 12 saksi pendakwaan dan lima saksi pembelaan memberi keterangan sepanjang perbicaraan.

Asmadi menjatuhkan hukuman penjara empat bulan selepas tertuduh didapati bersalah menerima cek bernilai RM1,500 di kantin sekolah itu, antara 11 pagi dan 2 petang, pada 30 Jan 2014.

Mahkamah turut menjatuhkan hukuman penjara empat bulan ke atas Subramaniam selepas dia didapati bersalah menerima wang tunai RM2,900 di bilik makan guru kantin sekolah itu, pada jam 3.15 petang, 8 Okt 2014.

Bagi kedua-dua pertuduhan itu, Subramaniam, yang kini berkhidmat sebagai guru besar di sekolah lain, didakwa mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

Asmadi memerintahkan hukuman pemenjaraan berjalan secara berasingan berkuat kuasa semalam.

Beliau, bagaimanapun membenarkan permohonan tertuduh yang diwakili peguam M. Athimulan untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman sementara menunggu proses rayuan, namun menaikkan jumlah jaminan daripada RM5,000 kepada RM10,000.

Mahkamah turut memerintahkan tertuduh melapor diri di pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor pada Isnin minggu pertama setiap bulan sehingga proses rayuan selesai.

Terdahulu, Athimulan memohon mahkamah menjatuhkan hukuman ringan atas alasan anak guamnya telah berkhidmat dalam profesion perguruan kira-kira 30 tahun.

“Wang itu adalah untuk kegunaan meningkatkan tahap pendidikan murid-murid di sekolah. Pohon satu hukuman yang sewajarnya memandangkan anak guam saya juga tidak mempunyai rekod kesalahan lampau dan mempunyai tiga anak yang masih belajar,” katanya.

Pegawai Pendakwa dari SPRM, Mahamad Sukri Abu Seman, yang mengendalikan pendakwaan, bagaimanapun memohon mahkamah menjatuhkan hukuman setimpal kerana tertuduh jelas telah menyalah guna jawatan dan kedudukannya dalam kes itu.

Katanya, hukuman yang dijatuhkan perlu memberi pengajaran kepada tertuduh dan orang lain yang bercadang untuk melakukan perbuatan sama. — Bernama

Advertisement