Anda di sini

Rusuhan ganas protes kemunculan editor Breitbart di Berkeley

Advertisement

LOS ANGELES: Bantahan ganas meletus kelmarin di University of California di Berkeley berhubung kemunculan yang dijadualkan seorang editor kontroversi bagi laman sesawang berita konservatif Breitbart.

Beratus-ratus orang pelajar dan penunjuk perasaan lain melaungkan “halang dia” telah memecahkan cermin tingkap di kampus, membakar palet kayu dan melontar kayu api dan batu ketika anggota polis yang berpakaian antirusuhan yang lengkap membalas serangan dengan gas pemedih mata.

Universiti diarahkan untuk ditutup ketika kehadiran dengan jualan terlaris oleh Milo Yiannopoulos, seorang batu api konservatif, telah dibatal-kan pada awal petang.

Yiannopoulos, yang me-rupakan seorang editor tek-nologi bagi laman sesawang berita, dikenali dengan ke-nyataan media sosial provokatifnya dan telah diharam-kan dari Twitter pada Julai kerana menyebabkan pen-deraan yang ditujukan kepada aktres “Ghostbusters Leslie Jones.

Wartawan British itu me-rupakan seorang penyokong lantang Donald Trump – menggelar presiden AS sebagai “Daddy” semasa kempen pilihan raya – dan telah menjadi salah seorang daripada wajah-wajah dalam pergerakan “haluan kanan” di Amerika.

Bantahan yang serupa di University of California di Davis pada bulan lepas turut memaksa pembatalan ucapan oleh Yiannopoulos dan bekas eksekutif farmaseutikal Martin Shkreli.

Acara di Davis dan Berkeley telah dianjurkan oleh kumpulan pelajar konservatif. Satu jemputan yang sama untuk berucap di UCLA telah dibatalkan dan Berkeley merupakan persinggahan terakhir bagi kunjungan beliau.

Pihak berkuasa di tiga buah kampus University of California menegaskan bahawa mereka tidak menjemput Yiannopoulos atau menerima ideanya namun adalah komited bagi kebebasan bersuara.

Lebih 100 anggota fakulti UC Berkeley telah menanda-tangani dua keping surat dihantar pada bulan lepas kepada kaunselor sekolah, menggesa beliau untuk membatalkan acara tersebut.

Walaupun kami menolak sepenuhnya pendapat Yiannopoulos – beliau menyokong kekuasaan kulit putih, transfobia dan ‘misogeny’ – ia adalah lebih baik dari tindakan berbahayanya yang kami katakan sebagai perhatian ketika meminta untuk pembatalan acara ini,” menurut salah satu surat tersebut.

Mereka memetik satu contoh bagi satu insiden pada Disember di University of Milwaukee di mana Yianno-poulos – seorang penentang gay yang menentang “ketepatan  politik” – mempersenda-kan secara terbuka seorang pelajar transjantina, menunjukkan nama dan gambarnya pada skrin. — AFP

Advertisement