Anda di sini

Muzikal drama ‘Permata Hati’ terbaru di Astro First Eksklusif

Advertisement
 Barisan pelakon, pengarah dan penerbit muzikal drama ‘Permata Hati’ yang kini boleh ditonton di Astro First Eksklusif (saluran 480).
MANTAP: Barisan pelakon, pengarah dan penerbit muzikal drama ‘Permata Hati’ yang kini boleh ditonton di Astro First Eksklusif (saluran 480).

MEMBUKA tirai tahun 2017, Astro First Eksklusif (saluran 480) sekali lagi membawakan sebuah filem televisyen (FTV) hebat berkonsepkan muzikal drama berjudul ‘Permata Hati’ yang telah pun menemui penonton di kaca televisyen bermula 26 Januari 2017 lepas.

Filem TV berdurasi 1 jam dan 50 minit ini mengisahkan pergolakkan yang berlaku dalam sebuah keluarga bahagia selepas dikejutkan dengan kemunculan anak tidak sah taraf hasil dari perhubungan sulit seorang suami ketika bertugas di negara luar.

Perkara ini hanya diketahui selepas sembilan tahun yang mana menyebabkan keharmonian banyak pihak tidak semena-mena diragut dek kerana titik hitam yang terpalit di atas perbuatan seorang lelaki yang digelar suami dan bapa ini.

Permata Hati’ merupakan sebuah naskhah istimewa milik seorang figura yang cukup dikenali di kalangan penggiat seni tanah air, Dato’ Seri Shah Rezza yang mana beliau turut bertindak sebagai pengarah bersama dan bekerjasama dengan seorang lagi sutradara hebat yang tidak asing lagi, saudara Feroz Abdul Kader.

Naskhah ini merupakan hasil usaha sulung syarikat penerbitan Dato’ Seri Shah Rezza sendiri, Nusantara Gems Sdn. Bhd. dan ia dijayakan oleh pelakon-pelakon terkemuka tempatan seperti Zul Ariffin, Elaine Daly, Elfira Loy, Edika Yusuf, Zoey Rahman, Danny X Factor, Dato’ Ziela Jalil, Liza Abdullah dan ramai lagi.

Menarik lagi, ‘Permata Hati’ turut menyaksikan penglibatan barisan pelakon tersohor dari negara jiran Indonesia seperti Wulan Guritno, Teuku Zacky, Amanda Soekasah dan pelakon cilik, Cahaya Rizky Saputra.

Permata Hati’ mengupas konflik kekeluargaan yang berlaku dalam keluarga Aizuddin (Zul Ariffin) dan isterinya, Sofea (Elaine Daly) serta anak tunggal mereka, Liz (Elfira Loy).

Kebahagiaan hidup mereka sekeluarga mula tergugat selepas Aizuddin menerima panggilan telefon daripada sahabat beliau, Herman (Teuku Zacky) yang membawa perkhabaran tidak diduga apabila dimaklumkan bahawa beliau sebenarnya mempunyai seorang anak lelaki bernama Alexander (Cahaya Rizky Saputra) hasil dari perhubungan sulit beliau yang terjalin singkat bersama Sandra (Wulan Guritno), seorang wanita Eropah beberapa tahun yang lalu.

Betapa hancurnya hati seorang isteri apabila kesetiaan dan kasih sayang yang dicurah dibalas dengan kecurangan.

Betapa hancurnya hati seorang anak apabila lelaki bergelar bapa yang disanjung dan dihormati melakukan perbuatan terkutuk.

Gagah mengumpul segala sisa kekuatan dan kepercayaan yang tinggal, Sofea yang juga seorang mualaf bersama anaknya sedaya upaya cuba menerima kehadiran Alexander dalam hidup mereka.

Masa berlalu dan hubungan mereka empat sekeluarga semakin rapat. Namun begitu, kebahagiaan yang baru singgah teruji lagi tatkala undang-undang menuntut Alexander untuk pulang ke Eropah bagi menyempurnakan wasiat mendiang ibunya, Sandra, sekaligus menafikan permohonan Aizuddin untuk mendapatkan hak penjagaan ke atas anak lelakinya itu.

Mengulas mengenai filem TV pertama yang membuka tirai saluran Astro First Eksklusif untuk tahun ini, Saniboey Mohd Ismail, Ketua Unit Drama Premium dan Filem Astro berkata, “Permata Hati merupakan sebuah naskhah cerminan realiti kehidupan masyarakat. Hakikatnya, isu keberantakan hubungan kekeluargaan akibat kesilapan silam seperti yang dizahirkan melalui naskhah ini sememangnya berlaku dalam masyarakat kita yang mana kebanyakkan pada pengakhirannya menyumbang kepada keruntuhan sesebuah institusi kekeluargaan.

Pujian harus diberikan kepada pengarah, Feroz Abdul Kader dan Dato’ Seri Shah Rezza atas langkah berani mereka mengetengahkan masalah sosial ini di kaca televisyen.

Jika diteliti, mereka bijak menyelitkan maklumat mengenai perihal kekeluargaan dalam perundangan negara terutamanya yang berkaitan dengan hak penjagaan anak menerusi beberapa babak di dalam filem ini.

Saya yakin pendekatan penyampaian maklumat seumpama itu mampu mendidik penonton secara tidak langsung seterusnya memberi impak positif kepada kehidupan berkeluarga dalam kalangan masyarakat sejagat,” tambahnya.

Tidak dapat dinafikan juga, tema cinta dan pengorbanan yang diangkat di dalam filem ini agak berat namun plot penceritaan yang diatur rapi di samping penjiwaan watak yang amat baik daripada setiap pelakon terutamanya dua tonggak utama Zul Ariffin dan Elaine Daly serta kepelbagaian personaliti bagi setiap watak memberi impak yang besar dan positif dalam penyampaian mesej kepada penonton.

Apatah lagi, Feroz dan Dato’ Seri Shah Rezza bijak mengimbangi emosi penonton dengan menyelitkan lagu-lagu malarsegar tahun 1970-an dan 1980-an dari Malaysia dan negara jiran, Indonesia.

Saniboey turut menambah, “Bertitik tolak dari kejayaan filem ‘Tulus Ikhlas’ yang pernah ditayangkan di Astro First Eksklusif tahun lalu yang mana turut menyaksikan filem tersebut dinobatkan anugerah ‘Best Drama or Telemovie’ di 21st Asian Television Award yang berlangsung di Singapura baru-baru ini, kami yakin penonton semakin terbuka dengan naskhah yang mengetengahkan isu-isu semasa dalam kalangan masyarakat Malaysia.

Ini merupakan satu perkembangan positif dan kami akan terus mengorak langkah membawa naskhah berkualiti seumpama ini di kaca televisyen penonton pada masa hadapan,” tambahnya lagi.

Permata Hati’ turut menampilkan sebuah lagu tema bertajuk sama, ‘Permata Hati’, yang dipersembahkan oleh penyanyi yang cukup versatil, Nassier Wahab, hasil gubahan semula komposer terkenal, Azman Abu Hassan.

Filem muzikal drama ‘Permata Hati’ boleh ditonton di Astro First Eksklusif, saluran 480 mulai 26 Januari 2017.

Dengan hanya RM15.90 (termasuk GST) untuk sebuah filem, penonton boleh menyaksikan filem ini berulang kali dalam tempoh 48 jam dari waktu pembelian.

Advertisement