Anda di sini

Pelancong ke Malaysia dijangka meningkat 4.3% kepada 31.8 juta

Advertisement

Unjuran sempena pelaksanaan Tahun Melawat Pahang, Perak dan T’ganu

ALOR GAJAH: Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan menjangkakan jumlah kedatangan pelancong ke negara ini akan meningkat kira-kira 4.3 peratus kepada 31.8 juta pada tahun ini dengan pelaksanaan Tahun Melawat Pahang, Perak dan Terengganu.

Timbalan Menterinya Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata inisiatif yang selaras dengan kempen ‘Cuti-Cuti 1Malaysia Dekat Je’ itu dilihat mampu menarik pelancong dari dalam dan luar negara, kerana ketiga-tiga negeri mempunyai keistimewaan dan destinasi pelancongan yang menarik untuk dilawati.

“Tahun 2017 ini merupakan tahun yang amat penting untuk meningkatkan jumlah kedatangan pelancong ke negara ini terutama dengan penganjuran Tahun Melawat Pahang, Terengganu dan Perak.

“Ketiga-tiga negeri ini juga dilihat sangat agresif dalam mempromosikan negeri masing-masing dan menyertai pelbagai kempen di luar negara seperti di Berlin (Jerman) dan China,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Program Hari Keluarga ‘Utamakan Keluarga’ anjuran Pergerakan Wanita UMNO Bahagian Masjid Tanah di sini, malam kelmarin.

Mas Ermieyati berkata kementerian turut membantu mempromosikan destinasi pelancongan di tiga negeri berkenaan menerusi pelbagai program dan aktiviti.

Katanya kedatangan pelancong ke Pahang, Terengganu dan Perak bukan sahaja memberi impak positif pada sektor pelancongan negeri berkenaan dan kegiatan  ekonomi masyarakat tempatan tetapi juga pada ekonomi negara.

Beliau berkata perbelanjaan pelancong pada tahun ini juga dijangka meningkat kepada kira-kira RM118 bilion dan ia secara tidak langsung merancakkan sektor pelancongan negara.

“Jadi kita berharap rakyat negara ini supaya melancong di dalam negara lebih-lebih lagi dengan kejatuhan mata wang ringgit sejak kebelakangan ini kerana ia dapat membantu ekonomi negara,” katanya. — Bernama

Advertisement