Anda di sini

Dana pelaburan swasta Cradle berkembang kepada RM190.2 juta

KUALA LUMPUR: Cradle Fund Sdn Bhd (Cradle) berada dalam kedudukan baik bagi memacu lebih banyak penyertaan pelaburan swasta bagi merangsang ekosistem untuk syarikat teknologi baru bermula di Malaysia dengan dana pelaburan bersama RM190.2 juta, naik daripada RM161.2 juta setakat Jun tahun ini.

Ketua Pegawai Eksekutif, Nazrin Hassan berkata, program pelaburan bersama adalah satu daripada usaha syarikat itu bagi membantu mengurangkan pergantungan syarikat berkaitan kerajaan kepada pembiayaan kerajaan.

“Sejak pengenalan program pelaburan bersama pada 2014, empat syarikat telah mendapat pembiayaan melalui inisiatif ini dengan pelaburan RM6.08 juta,” katanya pada majlis pemeteraian dengan enam lagi rakan kongsi pelaburan bersama di sini, semalam.

Di bawah program ini, Cradle akan menyalurkan 50 peratus daripada peruntukan pembiayaan kepada inisiatif pelaburan bersama dan selebihnya melalui geran langsung menjelang 2017 dan mengurangkan lagi peruntukan itu kepada 70:30 menjelang 2018, kata Nazrin.

Cradle hari ini memeterai perjanjian kerjasama dengan RHL Ventures, TinkBig Venture, Biz Angel Network, EIX Group, Segnel Ventures dan PlatCom Ventures, yang akan mengambil bahagian bagi membiayai syarikat baru bermula di Malaysia berjumlah RM14.5 juta.

Dengan rakan kongsi baru terbabit, jumlah rakan kongsi telah meningkat kepada 32 dengan dana berjumlah RM190.2 juta.

Nazrin berkata, aktiviti pelaburan adalah lembap tahun ini dengan jangkaan kemerosotan pelaburan serantau yang akan menjejaskan pelaburan dalam syarikat baru bermula Malaysia kerana pelabur mengambil sikap berhati-hati.

Dengan kelembapan itu, beliau berkata, Cradle memberi tumpuan menangani masalah terlibat dan meneroka cara untuk menggalak pelaburan dalam syarikat baru bermula bagi membantu merangsang ekosistem yang termasuk kepelbagaian dalam kitaran pelaburan bersama daripada pemodal, pelabur institusi dan pengendali platform ekuiti pendanaan orang ramai (ECF).

Pengenalan platform alternatif untuk syarikat baru bermula bagi mengumpul pembiayaan seperti ECF serta pembiayaan budiman kena pada masanya dan membantu mengurangkan kesannya, kata beliau.

Menurutnya, dengan mempunyai rakan kongsi dengan pelbagai latar belakang memberikan kelebihan dan peluang besar kepda Cradle untuk belajar dan memanfaatkan pengalaman mereka bagi pandangan tambahan dalam melabur dalam syarikat baru bermula.

Nazrin berkata, mulai tahun depan, Cradle juga akan memperkenal pelaburan ekuiti langsung sebagai langkah lebih jauh daripada peranan pelabur bersama ketika ini.

“Ini adalah satu daripada cara untuk meneroka penyelesaian lain bagi menggalak pelaburan dalam syarikat baru bermula di Malaysia.

“Ia bukan sahaja memberi peluang kepada kami untuk mengikut perjanjian pelaburan bersama ini, tetapi kami juga akan menerajui secara langsung pusingan pembiayaan ini,” katanya. — Bernama