Anda di sini

KWSP sasar 3 juta menggunakan e-Caruman menjelang akhir tahun

Advertisement

KUALA LUMPUR: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) menjangkakan sejumlah tiga juta akan menggunakan e-Caruman menjelang akhir tahun berbanding satu juta ketika ini, kata Ketua Pegawai Eksekutifnya Datuk Shahril Ridza Ridzuan.

Dana itu semalam melancarkan Program Transformasi Pembayaran Carumah e- Caruman bagi menggalakkan semua majikan berdaftar supaya mengoptimumkan penggunaan kemudahan itu semasa mencarum sumbangan KWSP bulanan masing-masing.

Shahril Ridza berkata pelancaran kemudahan e- Caruman pada Januari 2013 memperoleh sambutan menggalakkan, dengan lebih 95 peratus majikan menggunakan kemudahan itu setiap bulan sehingga September 2016.

“Memandangkan mereka sudah pun selesa menggunakan kemudahan itu, kami kini menggesa mereka mempertingkatkan proses membuat pembayaran dengan menggunakan FPX yang dilengkapkan dalam sistem e-Caruman,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan Program Transformasi Pembayaran Caruman e-Caruman.

Program itu adalah usaha sama antara KWSP dan Malaysian Electronic Clearing Corporation Sdn Bhd, sebuah unit di Bank Negara Malaysia, serta operator FPX.

FPX merupakan penyelesaian pembayaran dalam talian yang mudah dan terjamin, membolehkan pendebitan masa nyata akaun perbankan Internet pelanggan pelbagai bank.

Shahril Ridza berkata integrasi dengan FPX akan membolehkan majikan membuat pembayaran secara dalam talian terus dari portal e-Caruman dan aplikasi mudah alih tanpa dikenakan caj transaksi.

Beliau berkata program itu selari dengan objektif KWSP untuk mengurangkan pergantungan kepada perkhidmatan kaunter.

“Sejak Januari 2017, KWSP akan memansuhkan sistem manual bagi pembayaran sumbangan oleh majikan, dan mereka digesa mula menggunakan kemudahan e-Caruman.

“Semua transaksi oleh majikan dengan KWSP hanya secara dalam talian dan tidak lagi menggunakan Borang A (sistem pembayaran manual),” katanya.

Sehingga September 2016, 414,411 majikan aktif sudah menggunakan e-Caruman bagi mengemukakan Borang A mereka secara dalam talian, membabitkan RM4.4 bilion. — Bernama

Advertisement