Anda di sini

Iskandar Malaysia raih pelaburan RM10.85b Q3

Advertisement

Iskandar Malaysia terus catat prestasi baik di sebalik cabaran yang dihadapi oleh ekonomi global

JOHOR BAHRU: Iskandar Malaysia meraih pelaburan baharu sebanyak RM10.85 bilion pada suku ketiga tahun ini.

Ini membawa jumlah pelaburan komited kumulatif yang diraih kepada RM218.84 bilion dari 2006 hingga 30 Sept. Daripada pelaburan tersebut, RM113.36 bilion atau 52 peratus mewakili apa yang direalisasikan sebagai projek asas.

Dalam kenyataan di sini semalam, Ketua Eksekutif Pihak Berkuasa Pembangunan Wilayah Iskandar (IRDA) Datuk Ismail Ibrahim berkata dari Januari hingga 30 Sept, Iskandar Malaysia mencapai kemajuan dalam meraih pelaburan baharu.

“Kami tidak jauh daripada sasaran tahunan kami sebanyak RM25 bilion pada tahun ini,” katanya.

Beliau berkata Iskandar Malaysia terus mencatat prestasi baik di sebalik cabaran yang dihadapi ekonomi global dan susulan daya tahan wilayah ekonomi itu dan pengukuhan dalam sembilan sektor yang dipromosikan.

“Pelaburan domestik sebanyak RM132.13 bilion atau 60 peratus daripada jumlah pelaburan komited kumulatif setakat ini.

“Ini menunjukkan keyakinan terhadap Iskandar Malaysia, terutamanya dalam kalangan pelabur tempatan, berikutan kami terus membangunkan wilayah ekonomi itu kepada metropolis yang kukuh dan mampan di peringkat antarabangsa,” kata Ismail.

Daripada pelaburan itu, 40 peratus (RM86.71 bilion) daripada pelabur asing, dengan lima negara utama iaitu China, Singapura, Amerika Syarikat, Jepun dan Sepanyol.

Memasuki tahun ke-10 pembangunan, Ismail berkata Iskandar Malaysia berada pada landasan untuk merealisasikan matlamat jangka panjangnya dan yakin ia akan terus menarik aliran masuk pelaburan. — Bernama

Advertisement