Anda di sini

SPRM: Nilai 127 geran tanah dirampas dianggar RM30 juta

Advertisement

Tanah berstatus perumahan, pertanian dan juga komersial

KOTA KINABALU: Nilai 127 geran tanah yang dirampas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (APRM) daripada timbalan pengarah sebuah jabatan kerajaan di Sabah yang ditahan pada 4 Okt lalu dianggarkan RM30 juta.

Sumber yang rapat dengan pasukan siasatan SPRM berkata antara geran tanah yang dirampas daripada timbalan pengarah berkenaan termasuk yang berstatus  tanah perumahan, pertanian dan juga komersial di beberapa lokasi di Sabah.

“SPRM juga telah menerima maklumat berhubung beberapa akaun bank milik  kedua-dua suspek (pengarah dan timbalan pengarah jabatan kerajaan itu) di tiga buah negara yang mana siasatan mendapati lebih RM30 juta telah dipindahkan ke akaun-akaun mereka.

“Maklumat awal mendapati, pengarah tersebut telah memindahkan wang lebih kurang RM1 juta ke akaunnya di luar negara manakala bakinya ialah milik timbalan pengarah tersebut,” menurut sumber berkenaan, di sini semalam.

Sementara itu, menurut sumber berkenaan, setakat semalam, SPRM telah merakam percakapan 40 orang saksi berhubung siasatan ‘ops water’.

Menurutnya mereka yang dirakam percakapan semalam merupakan anggota keluarga timbalan pengarah itu, pekerja beberapa syarikat yang dipercayai terlibat secara langsung dalam projek-projek pembinaan infrastruktur asas bernilai lebih RM3.3 bilion.

Sumber berkenaan juga menyebut bahawa SPRM dijangka memohon untuk menyambung reman kesemua suspek yang tempoh reman mereka tamat hari ini.

Timbalan Ketua Pesuruhajaya (Operasi) SPRM Datuk Azam Baki ketika dihubungi Bernama mengesahkan maklumat tersebut tetapi enggan mengulas lanjut berhubung siasatan yang sedang dijalankan.

Pada 4 Okt lalu, SPRM menahan pengarah dan timbalan pengarah sebuah jabatan kerajaan di sini serta merampas RM114.5 juta daripada mereka, yang didakwa menyalahgunakan kuasa membabitkan projek infrastruktur.

Ia juga adalah kes terbesar dalam sejarah SPRM. — Bernama

Advertisement