Anda di sini

Pembangkang gagal jadi alternatif

Advertisement

KUALA LUMPUR: Tindakan beberapa pemimpin utama Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP di Sabah keluar parti membuktikan kegagalan pembangkang menjadi parti alternatif di negeri itu.

Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak berkata ia juga menunjukkan pemimpin berkenaan tidak lagi yakin dengan kemampuan parti tersebut untuk melaksanakan tugas dan mendapat sokongan rakyat di negeri itu.

“Parti pembangkang ini hanya menjelma ketika dekat dengan pilihan raya, tetapi UMNO dan Barisan Nasional (BN) memberikan khidmat terbaik kepada rakyat,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Majlis Komunikasi Satelit Asia Pasifik 2016 di sini, semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tindakan Pengerusi PKR Sabah Datuk Seri Lajim Ukin yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Klias, ADUN Moyog Terence Siambun (PKR) dan ADUN Likas Junz Wong (DAP) keluar daripada parti masing-masing pada Ahad lepas.

Turut meninggalkan kedua-dua parti itu adalah Setiausaha Agung PKR Sabah Datuk Maijol Mahap, Ketua Wanita PKR Sabah Johair Matlani, Timbalan Pengerusi DAP Sabah, Joan Hoh serta Naib Pengerusi DAP Sabah George Hiew.

Justeru, Salleh yang juga Bendahari UMNO berkata rakyat negeri itu perlu menilai parti politik yang mampu memberikan khidmat terbaik kepada mereka serta meneruskan agenda pembangunan di Sabah.

“Jangan lihat kepada kelemahan kita sahaja…UMNO dan BN ada kekuatan tersendiri dan saya yakin majoriti rakyat masih bersama kita,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Salleh melahirkan rasa hairan dengan sikap pembangkang yang menolak cadangan Jawatankuasa Konsultatif Nasional Mengenai Pembiayaan Politik (JKNMPP) berhubung pengenalan Akta Sumbangan dan Perbelanjaan Politik, walaupun sering membangkitkan mengenai isu dana politik.

Walhal beliau berkata cadangan pengenalan akta tersebut mampu membantu politik negara ini menjadi lebih telus dan terbuka.

“Saya lihat mereka (pembangkang) sekadar berpolitik semata-mata, sepatutnya kalau ada perkara yang baik, kita harus bersama-sama menyokong, ini juga demi kepentingan rakyat secara keseluruhan,” katanya. — Bernama

 

Advertisement