Anda di sini

Semak semula dasar pengumpulan sampel

Advertisement

 Bekalan ikan yang baharu dibeli melalui mekanisme subsidi musnah dalam kejadian pada Julai.

RUGI BESAR: Bekalan ikan yang baharu dibeli melalui mekanisme subsidi musnah dalam kejadian pada Julai.

KINABATANGAN: Berikutan kehilangan ikan dalam sangkar yang bernilai ribuan ringgit sebanyak dua kali dalam tempoh 10 bulan yang diakibatkan pencemaran sungai, komuniti laman web Ramsar Malaysia mahu kerajaan menyemak semula dasar mereka mengenai pengumpulan sampel air dan sampel lain yang berkaitan.

Salah satu cadangan adalah untuk agensi-agensi yang diamanahkan supaya menyiasat kes-kes seperti mengkaji semula Prosedur Operasi Standard (SOP) seperti kelewatan dalam pengumpulan sampel tidak diterjemahkan ke dalam data yang mana boleh digunakan untuk langkah-langkah penguatkuasaan.

Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung Mumiang Mada Hussin berkata, pada Julai lalu, 45 keluarga kehilangan empat tan ikan dalam sangkar seperti ikan siakap dan kerapu yang bernilai ribuan ringgit.

Beliau berkata beberapa ikan sangkar bernilai sehingga RM50 sekilogram, namun aktiviti ekonomi alternatif yang lumayan kepada penduduk kampung yang secara tradisinya bergantung kepada aktiviti menangkap ikan kini tidak dapat lagi berbuat demikian, kerana bekalan yang semakin berkurangan.

Katanya, keputusan sampel ikan dan air yang diambil oleh Jabatan Perikanan, Jabatan Perlindungan Alam Sekitar dan Jabatan Alam Sekitar tidak dikongsi dengan nelayan di Kampung Mumiang berikutan kes pada November tahun lepas dan dua bulan lalu.

“Ia boleh digunakan untuk mengadakan dialog dengan agensi berkaitan supaya kita boleh bekerjasama dan melihat kemungkinan melantik warden komuniti. Kami mencadangkan stesen persampelan ditubuhkan supaya mereka yang akan dilantik menjadi warden komuniti boleh mengumpul sampel dengan cepat. Kita juga perlu melihat bagaimana data yang dikumpul oleh komuniti boleh diiktiraf.

“Agensi-agensi berkaitan juga perlu sentiasa mengumpul sampel. Kehilangan biodiversiti akuatik di Hilir Kinabatangan adalah satu isu yang memberi kesan kepada kita,” katanya.

Selepas mengalami anggaran kerugian RM100,000 pada November tahun lepas, beliau berkata penduduk mendapat bekalan ikan daripada kerajaan berdasarkan mekanisme subsidi dan tambahan bekalan dengan menambah pembelian.

“Sekarang, sebahagian besar daripada bekalan baharu ini telah musnah. Kami hanya berjaya menyelamatkan beberapa ikan sebaik sahaja menyedari ada sesuatu yang tidak kena,” katanya.

Mada percaya Sungai Malangking yang merupakan anak Sungai Kinabatangan telah tercemar akibat sisa buangan daripada sebuah ladang sawit terutama apabila hujan lebat. Laluan air bertukar hijau muda menunjukkan alga air banyak yang kemudiannya memberi kesan kepada ikan dalam sangkar.

“Kami telah menghantar sampel kepada pihak berkuasa dan mereka juga telah datang untuk mengambil sampel. Bagaimanapun, mungkin disebabkan lokasi yang jauh, kakitangan sering tidak dapat datang dengan cepat dan pada masa itu, pencemaran telah dibersihkan.

“Kami tidak pasti kenapa agensi-agensi berkaitan tidak memberikan maklum balas kepada kami. Tiada apa yang boleh kami lakukan, sebagai contoh dari segi mengambil tindakan undang-undang terhadap mereka yang mencemarkan Sungai Malangking atau laluan air lain. Ini menjejaskan mata pencarian kami,” katanya.

Mumiang terletak di Segama Wetland Hilir Kinabatangan, tidak mempunyai akses jalan dan mengambil masa kira-kira satu jam perjalanan dengan bot laju dari bandar Sandakan.

Mada berkata, penduduk kampung tidak mempunyai pilihan untuk terus menternak ikan dalam sangkar walaupun risiko sekali lagi kehilangan ikan pada masa depan.

“Ini menjadi satu mimpi ngeri bagi kami kerana tidak ada banyak lagi yang boleh kita lakukan di sini dalam usaha untuk mendapatkan mata pencarian. Kami ada keluarga untuk disara,” katanya.

Sementara itu, bertindak balas kepada apa yang berlaku di Mumiang, ketua fasilitator Projek Kumpulan Komuniti Ramsar Neville Yapp berkata fokus utama projek itu adalah berkaitan kualiti air.

“Kita mahu kerajaan memberikan sokongan kepada perkara ini, termasuk bagaimana data yang dikumpul oleh komuniti boleh diambil sebagai sah. Kami telah mengenal pasti penubuhan empat unit pemantauan kualiti air pada masa akan datang di bawah projek ini,” katanya.

Advertisement