Anda di sini

Parti baharu tidak gugat Sabah sebagai simpanan tetap UMNO dan BN

Advertisement

SANDAKAN: Penubuhan parti baharu oleh bekas pemimpin UMNO tidak akan menggugat Sabah sebagai simpanan tetap UMNO dan Barisan Nasional (BN), kata Naib Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Timbalan perdana menteri berkata UMNO Sabah telah menunjukkan prestasi yang baik untuk terus menjadi kubu kuat dan simpanan tetap UMNO dan BN.

“Biar hujan datang, biar gelombang melanda, biar badai kencang … namun UMNO dan BN tetapi perkasa di bumi Sabah, negeri di bawah bayu.

“Solidariti dan kesepaduan kalangan ahli UMNO dan BN khususnya di Sabah, saya yakin negeri ini terus menjadi simpanan tetap,” katanya ketika merasmikan persidangan perwakilan serentak UMNO Zon Lima Sabah, di sini semalam.

Zon lima membabitkan UMNO Bahagian Libaran, Sandakan, Batu Sapi, Beluran dan Kinabatangan.

Hadir sama Ketua Menteri Sabah selaku Ketua Bahagian UMNO Libaran Datuk Seri Musa Aman dan empat lagi ketua bahagian berkenaan iaitu Tan Sri Ampung Puyun (Sandakan), Datuk Bung Moktar Radin (Kinabatangan), Datuk Samsudin Yahya (Batu Sapi) dan Datuk James Ratib (Beluran).

Sehubungan itu, Ahmad Zahid menegaskan betapa pentingnya soal kesatupaduan dan perpaduan dalam kalangan anggota dan pemimpin UMNO.

“Kalau kita bersatu padu, biarlah apa pun datang, tokoh apa pun datang (tidak akan tergugat), tidak perlu kutuk orang itu dan ini. Cabaran itu mampu dihadapi asalkan kita bersama-sama, bersatu hati, fikiran dan tindakan,” katanya.

Ahmad Zahid yang menjalankan tugas timbalan presiden UMNO turut mengingatkan semua anggota dan pemimpin UMNO untuk tidak mengambil mudah soal solidariti dalam menghadapi cabaran khususnya penubuhan parti baharu itu.

Katanya sejarah politik di negeri ini menunjukkan ketika parti USNO memerintah, atas rasa kemarahan (pihak tertentu) maka sebuah parti baharu wujud dan mendapat kemenangan yang banyak pada pilihan raya umum.

“Soal solidariti dalam kalangan kita  penting disebabkan sejarah Sabah telah membuktikan soal solidariti dan kesatupaduan mesti menjadi keutamaan,” katanya.

Ahmad Zahid turut mengingatkan semua pemimpin atasan UMNO  supaya sentiasa prihatin terhadap kebajikan anggota akar umbi dan tidak hanya ketika bila ada pilihan raya umum, pemilihan bahagian dan Majlis Tertinggi.

Katanya mereka perlu rajin turun padang untuk mengambil perhatian nasib anggota akar umbi yang merupakan pihak yang memilih mereka menjadi pemimpin atasan.

“Jangan rasa diri hebat kerana bertahun menjadi pemimpin atasan. Jangan sombong untuk tidak mempedulikan nasib ahli akar umbi,” katanya.

Menurutnya apa yang penting semua pemimpin UMNO meletakkan perjuangan parti melebihi kepentingan diri. — Bernama

Advertisement