Anda di sini

Sekeluarga warga Britain selamat bot katamaran dihanyut laut bergelora

Advertisement

LABUAN: Pelayaran percutian satu keluarga dari Britain hampir menjadi tragedi apabila bot katamaran mereka hanyut di laut bergelora hampir 10 jam di sekitar perairan Labuan pada Rabu.

Pasangan suami isteri bersama dua anak perempuan itu sedang dalam pelayaran dari Serasa Yatch Club Brunei menjelajah perairan Brunei apabila bot mereka mengalami kerosakan pada kedudukan 4.2 batu nautika di Pulau Kuraman di perairan Labuan pada hari yang sama.

“Keluarga dari England itu terkandas di laut bergelora apabila bot katamaran mereka mengalami masalah kebocoran dan kerosakan enjin di perairan Malaysia berhampiran Labuan,” kata Kapten Maritim Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Labuan Che Adnan Md Isa, semalam.

Beliau berkata keluarga itu dipercayai berlepas dari kelab kapal persiaran Brunei pada jam 1 pagi, tetapi menghadapi masalah kerosakan enjin menyebabkanbot mereka hanyut ke Pulau Pelong-Pelongan di luar pesisir Brunei dan diselamatkan polis marin Brunei pada jam 10 pagi.

Katanya APMM Labuan menerima maklumat mengenai bot katamaran itu pada jam 1.45 pagi dan terus melancarkan operasi mencari serta-merta.

“Peronda kami berada berhampiran dan bertindak balas segera melakukan operasi mencari dan menyelamat dan dimaklumkan bahawa katamaran itu berjaya ditemui pada kedudukan dua batu nautika di Tanjung Batu berhampiran Pulau Pelong-Pelongan oleh polis marin Brunei dan ditunda ke Serasa Yatch Club oleh kapal lain. Tidak ada kecederaan dilaporkan,” jelas beliau.

Sementara itu APMM Labuan turut menyelamat kapal pukat tunda nelayan yang hanyut di pesisir Pulau Pelumpang di perairan Brunei.

Kapal dari Labuan bersama lima awak-awak dan seorang juragan menghadapi masalah enjin sedang dalam pelayaran menguji enjin pada 28 Dis.

“Kapal itu dihanyut laut bergelora pada pukul 3.55 pagi dan kami telah bertindak segera menghantar bot operasi untuk mencari dan menyelamat,” katanya.

Kapal tunda bersama awak-awak dan juragannya ditemui selamat pada jam 5.05 pagi dan ditunda ke jeti polis marin Brunei pada jam 7.36 pagi hari yang sama. — Bernama

 

Advertisement